3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új csomagot kaphat Ukrajna a nyugati államoktól, ennek keretében akár rakétarendszerekre is számíthat. 

  • Az USA elnöke új légvédelmi rendszereket ígért Ukrajnának azt követően, hogy Kijevben rakétacsapás ért egy gyermekkórházat is.
  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke „új intézkedéseket” ígért Ukrajna légvédelmének megerősítésére a kijevi gyermekkórházat ért orosz rakétacsapás nyomán. Várakozások szerint a NATO washingtoni csúcsértekezletén „történelmi segélycsomagot” fogadnak el, amelynek része lesz legalább négy Patriot légvédelmi rendszer is. Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője hetet kért.

Modern fegyvereket kaphat Ukrajna
Modern fegyvereket kaphat Ukrajna
Fotó: Depositphotos

  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere egynapos gyászt rendelt el a legutóbbi orosz támadás áldozatainak emlékére. A 22 halálos áldozat között kettő tartozott a kórház személyzetéhez, három gyermek megsérült. Ukrajna teljes területén legalább 36-an vesztették életüket.
  • Az orosz belbiztonsági szolgálat bejelentése szerint megakadályoztak egy pilótát abban, hogy átrepüljön egy ősöreg Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázó repülőgéppel Ukrajnába. Állítólag némi készpénzt és olasz állampolgárságot ajánlottak az illetőnek gép lenyúlásáért.

Oroszország „államformája” egyre inkább gerontokrácia. A legfelsőbb vezetők elmúltak 70 évesek, ezért Vlagyimir Putyin, aki 71 éves, kénytelen fokozatosan fiatalabbakat is bevonni a vezetésbe – mondta Mark Galeotti brit történész, Kelet-Európa-szakértő. Az új emberek kíméletlen hatalomtechnikusok, korruptak és alvilági kapcsolatokkal rendelkeznek. Ugyanakkor feltehetően nem vevők a Nyugat-ellenes ideológiai háborúra, már csak azért sem, mert a vagyont, amit összeharácsolnak valahol el akarják majd költeni.

  • Bár nem kommunikálják nyíltan, Moszkvában jobban örülnének, ha Donald Trump visszatérne a Fehér Házba – árulta el több neve elhallgatását kérő forrás a Moscow Timesnak. Joe Biden elnök elkötelezte magát Ukrajna támogatása mellet miközben a volt elnök nyitottnak látszik a tárgyalásokra. Egyes szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Trump jobban viselné a konfliktus eszkalálódásának kockázatát, ami azzal fenyeget, hogy az valóban eszkalálódik. Az egyik informátor szerint Trump elnökké választása jó lehet a Kremlnek, de nem annyira, amennyire szeretnék.
  • Egy lopott és a feketepiacon eladott adatbázis állítólag tartalmazza azoknak a nevét, akik a háború kezdete óta elhagyták Ukrajnát – adta hírül az Agenctvo független orosz hírügynökség. A távozók számáról nem adtak közre információt. Annyit árultak el, hogy a emigrálásuknak három fő indoka volt. A 2022 februárjában kirobban háború Ukrajna ellen, a 2022. szeptemberi „részleges” mozgósítás és a 2023. júniusi Wagner-lázadás az orosz hadsereg vezetősége ellen.
  • A Kreml nem várja az orosz–francia államközi viszonyok javulását a franciaországi parlamenti választások eredményétől. Dmitrij Peszkov kormányszóvivő szerint Párizs semmi jelét nem adta annak, hogy javítani akarné a kétoldali kapcsolatokat.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!