3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt az orosz-ukrán háború 574. napján. 

  • Volodomir Zelenszkij személyesen vett részt és felszólalt az ENSZ-közgyűlés előtt New Yorkban. Az ukrán elnök azt kérte, hogy töröljék el Oroszország vétójogát az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT). Az ENSZ BT átalakítását javasolja a tagság kiszélesítése érdekében, és azt mondta, Ukrajna "igazságtalannak" tartja, hogy több milliárd embernek nincs állandó képviselője a BT-ben, míg Oroszországnak van. "A háborút lehetetlen megállítani, mert az agresszor mindent megvétóz" - tette hozzá.
  • Zelenszkij továbbá megjegyezte: aggodalommal tölti el, hogy néhányan Európában szolidaritást színlelnek a politikai színtéren, ami "a gabonaszállítást thrillerré változtatja, és ezzel valójában egy moszkvai színésznek készítik elő a színpadot". 
  • Az ukrán államfő felszólította Donald Trump volt amerikai elnököt is, hogy ossza meg a közvéleménnyel az ukrajnai háború befejezését célzó béketervét. Zelenszkij egyúttal figyelmeztetett arra, hogy Kijevnek elfogadhatatlan minden olyan béketerv, amelyben Ukrajna területet adna fel. Trump többször, hogy újabb elnökké megválasztása esetén "24 óra alatt" megoldaná az ukrajnai háborút.
  • Joe Biden, amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: azért kell kiállni az Ukrajna ellen történt nyílt agresszió ellen, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől.

Joe Biden beszéde közben tapsol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: MTI/AP/Seth Wenig
Joe Biden beszéde közben tapsol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: MTI/AP/Seth Wenig

  • Szintén az ENSZ ülésén kiállt az ukrajnai háború befejezésére irányuló erőfeszítések mellett a német kancellár, de óva intett "az olyan látszatmegoldásoktól, amelyek csak a nevükben viselik a béke szót".
  • A mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos helyzet konstruktív megoldását szorgalmazza Ukrajna - jelentette ki Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő arra reagálva, hogy szerdán bekérették a varsói ukrán nagykövetet a lengyel külügyminisztériumba az ukrán elnöknek az ENSZ-ben tett kijelentése miatt.
  • Meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte szerdán Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait.
  • Növekszik a nukleáris balesetek veszélye az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőműnél. Részletek laptársunk, a Klasszis Média lapcsoporthoz tartozó Privátbankár cikkében >>>>>
  • Tizenegy ukrán támadás visszaverését jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Mint mondta, az offenzívák közül öt a Donyeck környékén vívott harcokban hiúsult meg, Kliscsijivka, Veszele és Himik környékén.

(Guardian, MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!