3p

Ez történt az elmúlt fél napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta Ukrajna jövő évi költségvetését, amelynek csaknem felét védelmi kiadások teszik ki, több mint 40 milliárd euró (több mint 15 ezer milliárd forint) értékben. A kijevi vezetés az utóbbi összegből 43 milliárd hrivnyát (410 milliárd forint) irányoz elő drónok, emellett ugyanennyit lőszerek és egyéb fegyverek gyártására. Az ukrán sajtó szerint e költségeket adókból, vámilletékekből, állami vállalatok nyereségéből és privatizációkból remélik fedezni. A mintegy 84,08 milliárd euróra (32 ezer milliárd forint) becsült büdzsé nagyjából felét hitelfelvételekből tervezik fedezni, ahogy ez az idei költségvetés esetében is történt. Ukrajna háború által meggyengített gazdasága nagyjából 44,37 milliárd euró (17 ezer milliárd forint) bevétellel számol jövőre. Az összeg csaknem teljes egészében a védelmi kiadásokat hivatott fedezni. A 2023-as költségvetést 38 milliárd euróval (14 500 milliárd forint) támogatták külföldről, ami nagyjából a teljes büdzsé 60 százalékának felel meg, adta hírül az MTI.
   
 • Három ember meghalt, három pedig megsebesült orosz légicsapásokban az Ukrajna északkeleti részén lévő Seredyna-Buda közelében. A halálos áldozatok egyike egy hétéves kislány, közölték a helyi hatóságok a Kyiv Independent szerint. Az elmúlt 24 órában az orosz erők összesen nyolc települést támadtak a régióban legkevesebb 22 alkalommal.
   
 • Az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik fregattja négy manöverező robotrepülőgéppel támadta Ukrajna katonai infrastruktúráját, számolt be szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a kijelölt célpontokat eltalálták. Az ukrán haditengerészet azt közölte, hogy az orosz haditengerészet kedd estétől két, összesen legfeljebb nyolc Kalibr rakétával felszerelt tengeralattjárót tart szolgálatban a Fekete-tengeren. "A rakétafenyegetettségi szint magas" - közölte az ukrán haditengerészet.
  Bombatölcsér az odesszai szépművészeti múzeum előtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Fotó: MTI/EPA
  Bombatölcsér az odesszai szépművészeti múzeum előtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Fotó: MTI/EPA
 • Kijev több százezer ukrán katona életét menthette volna meg, ha tavaly tavasszal aláírja a békeszerződést Moszkvával - jelentette ki kedden Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, aki akkor az Ukrajnával tárgyaló orosz küldöttség vezetője volt. Véleménye szerint most már csak akkor lehet békemegállapodást kötni, ha megvalósulnak az orosz "különleges hadművelet" célkitűzései.
   
 • Oroszország lemondta részvételét a 2025-ös oszakai világkiállításon. A Kiállítások Nemzetközi Irodájának (BIE) keddi plenáris ülésén Oroszország képviselője azzal indokolta a visszalépést, hogy "nincs hatékony kommunikáció a házigazdával". "Nem számolunk Oroszország részvételével az oszaka-kanszai expón, ha nem lesz változás a jelenlegi helyzetben" – mondta korábban az ukrajnai háborúra utalva Dzsimi Hanako, a világkiállítás megrendezéséért felelős japán miniszter.  A miniszter szerint a folytatódó ukrajnai invázió ellentétben áll a világkiállítás témájával, ami a jövő tervezése lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!