4p

Az oroszok egy ukrán ellátási vonal felé közelednek, hogy elvágják azt. Az amerikai külügyminiszter Kínát figyelmezteti. Vlagyimir Putyin Észak-Koreába érkezett. Háborús hírek a konfliktus 847. napjának reggelén.

 • Ukrajna főügyésze azzal vádolta az orosz erőket, hogy lefejeztek egy ukrán katonát a Donyeck régióban. „Az ukrán védő lefejezésének ténye rögzítésre került a Donyeck régióban” – mondta Andrij Kosztin. Elmondása szerint Ukrajna közel 130 ezer háborús bűncselekményt dokumentált, amelyeket Oroszország követett el.
 • Az Ukrenergo, az országos hálózat üzemeltetője közölte, hogy Ukrajna szerdán folyamatos áramszünetekkel néz szembe az ukrán erőműveket ért orosz csapások után.

Az oroszok nem álltak le az ukrán erőművek támadásával
Az oroszok nem álltak le az ukrán erőművek támadásával
Fotó: Vadim Ghirda/AP Photo

 • Egy ukrán védelmi forrás megerősítette, hogy dróntámadással robbantották fel az olajtartályokat Azov városa közelében, Dél-Oroszországban, Rosztovban. Az Agence France-Presse szerint a védelmi forrás ezt „sikeres” támadásnak nevezte, és „erőteljes tüzeket” okozott a létesítményekben. Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) „folytatja a 'drónszankciók' alkalmazását az orosz olajfinomító komplexum ellen, és csökkenti az ellenség gazdasági potenciálját, amely erőforrásokat biztosít az agresszornak Ukrajna elleni háborújához”.
 • Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium által közzétett videó vastag füstöt és lángokat mutatott, amelyek több olajtartályból törtek ki egy nagy területen. Körülbelül 200 orosz tűzoltót és katasztrófaelhárítót küldtek a helyszínre. A Rosztov régió közvetlenül Ukrajna határán fekszik, és az orosz inváziót irányító operatív központnak ad otthont.
 • Ukrajna közölte, hogy az orosz erők harcolnak, hogy bejussanak Csasiv Jar városának peremére a Donyeck régióban. „Az ellenség továbbra is próbál előrenyomulni Csasiv Jar városának Novij mikrokörzetébe” – mondta egy ukrán katonai tisztviselő egy tájékoztatón.
 • Délebbre, a katonai erők szerint Moszkva erői Pokrovszk felé is nyomulnak, veszélyeztetve egy kulcsfontosságú utat, amely bonyolíthatja az ukrán utánpótlási vonalakat.
 • Ukrajna légierője közölte, hogy tíz Shahed támadó drónt lőttek le, amelyeket az orosz erők indítottak kedd reggelig.
 • A RaHDit orosz hackercsoport közzétette több mint 1200 ukrán drónkezelő személyes adatait, köztük a 383. önálló távirányítású repülőgép-ezredének teljes személyi állományáét, amely az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint részt vett a Kaluga megyei Sajkovka, a Rjazany megyei Gyagilevo és a Szaratov megyei Engels repülőtere elleni támadásban. Az SZK egyébként tavaly októberben távollétében vádat emelt a 383. ezred parancsnoka, Szerhij Burdenyuk ezredes ellen az orosz repülőterek elleni dróntámadások miatt, diverzáns akció és gyilkosság, valamint gyilkossági kísérlet elkövetése címén.
 • Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy Kína Oroszország védelmi iparának nyújtott támogatása meghosszabbítja az ukrajnai háborút, és „véget kell vetni ennek”. Lin Jian, a kínai külügyminisztérium szóvivője korábban arra kérte a NATO-t, hogy „hagyjon fel a hibáztatással” az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miután Jens Stoltenberg, az szövetség vezetője azzal vádolta Pekinget, hogy Kína súlyosbítja a konfliktust Oroszország támogatásával.
 • Vlagyimir Putyin, az orosz elnök Észak-Koreába látogat. „Putyin várhatóan szorosabb biztonsági együttműködést keres Észak-Koreával, különösen a katonai ellátmányok, például a tüzérségi lövedékek tekintetében, amelyek szükségesek a győzelem esélyének megszerzéséhez” – mondta Shin Wonsik, a dél-koreai védelmi miniszter a Bloombergnek.
 • Az ukrán tisztviselők már megkezdték a második békecsúcs szervezésének előkészítését – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke, miután az első konferenciát Ukrajna vezetésével tartották a hétvégén Svájcban. Jermak szerint először közös tervet kell kidolgozni a részvevő államokkal, amelynek kidolgozása több hónapot vehet igénybe.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!