3p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukránok kurszki offenzívája egyre nagyobb gondot okoz az oroszoknak.

  • Ukrajna rajtaütött egy orosz konvojon Kurszk régióban. Kommentátorok szerint a támadás, amely emlékeztet az ukrán csapatok által a háború első heteiben Kijevet ostromló orosz katonák elleni akciókra, hatékony rajtaütéses stratégiát mutatott be, de valószínű, hogy a behatolás fokozódó válaszreakciót vált ki a Kreml részéről, és a végeredménye továbbra is rendkívül bizonytalan. 
  • Az orosz védelmi minisztérium délben közölte, hogy katonai tartalékokat irányít át a Kurszk régióba, beleértve Grad rakétákat, tüzérséget és tankokat is – jelentette az Interfax hírügynökség. A Kreml "szövetségi vészhelyzetet" hirdetett Kurszk régióban, és közölte, hogy további erőket vezényel a négy napja tartó behatolás visszaverésére, amely súlyosan megrendítette a hitelességét.

Az ukrán erők gyorsan, és nagy mélységben hatoltak be orosz területre
Az ukrán erők gyorsan, és nagy mélységben hatoltak be orosz területre
Fotó: MTI/AP

  • Tíz ukrán haláláról és 35 sérültről számoltak be, miután egy orosz rakéta eltalált egy szupermarketet az ukrán Kosztyiantinivka városában, mintegy nyolc mérföldre a frontvonaltól a keleti Donyeck régióban. 
  • Egy nagyszabású akció során, amely egy több mint 1,5 milliárd hrivnyás, védelmi célokra elkülönített összeg elsikkasztásának kivizsgálásának része volt, a bűnüldöző szervek 65 házkutatást végeztek, és vádat emeltek 28 tisztviselő ellen Ukrajnában. Hivatalosan 28 gyanúsított, köztük kilenc szervezett bűnözői csoport tagja ellen emeltek vádat. A gyanúsítottak között van a Védelmi Minisztérium egyik osztályvezetője, a Donyeck megyei sorozási iroda vezetője, több katonai egység alkalmazottja Donyeck, Odessza, Dnyipropetrovszk, Kijev és Cserkaszi megyében, valamint öt városi tanácsi alkalmazott Poltava és Dnyipropetrovszk megyében, továbbá több cég képviselője.
  • „Csak az elmúlt egy évben 2 290 hajó indult el Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből, 63 millió tonna rakományt, köztük gabonát szállítva, hogy ellássa a világot és támogassa Ukrajna gazdaságát — ami hatalmas teljesítmény Oroszország illegális inváziójával szemben," írta Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete az X közösségi médiaplatformon.
  • „A világ őslakos népeinek nemzetközi napján Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinyec elmondta, hogy Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy e népek véleményét meghallják és jogaikat megvédjék. Lubinyec szerint ez a nap emlékeztet arra a sokszínűségre és egyediségre, amely az ukrán társadalmat alkotja. Az emberi jogi biztos megjegyezte, hogy Ukrajna őslakos népei a krími tatárok, karaiták és krimcsakok, akik történelmileg a Krímben születtek. „Ukrajna garantálja számukra a védelmet a diszkriminációval, az asszimilációval és az etnikai jellemzők, valamint az önálló népként való integritás elvesztésével szemben” – hangsúlyozta.
  • Irina Borovec külügyminiszter-helyettes egy Kijevben tartott találkozón ismertette Ukrajna álláspontját a háború befejezéséről a látogatáson lévő brazil parlamenti delegációval. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a háború befejezésére irányuló békekezdeményezéseknek olyan megoldásokat kell kínálniuk, amelyek igazságos és tartós békét eredményeznek Ukrajnában. Kiemelte, hogy Ukrajna csak olyan béketervet fogad el, amely garantálja Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartását a nemzetközileg elismert határokon belül.

(The Guardian, Ukrinform)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!