2p

Ez történt az elmúlt fél napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • A háború kitörése óta először tett látogatást Vlagyimir Putyin a megszállt ukrajnai területeken. A Kreml éjjeli közlése szerint az orosz elnök a múlt évben súlyos harcok sújtotta Mariupolba látogatott el. Helikopterrel érkezett, majd körbeutazott a városban, és beszélgetett a helyiekkel, írta a Spiegel. Emellett tájékozódott az újjáépítési munkálatok állásáról.

  Röviddel korábban, szintén szombaton a Krímben tett előre be nem jelentett látogatást az orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.
  Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: Kreml/Anna Sadovnikova
  Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: Kreml/Anna Sadovnikova
 • Jean-Claude Juncker szerint Ukrajnának fel kell kínálni az EU-belépés perspektíváját, ugyanakkor gyors csatlakozásra nincs esély. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint ennek oka, hogy az ország háborúban áll, és ezért a szükséges reformokat nem  tudja teljesen végrehajtani. Az ugyanakkor nagyon valószínű, hogy hosszútávon EU-tag lesz Ukrajna, mondta Juncker a Luxemburger Wort nevű lap podcastjában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint.
   
 • Újabb szankciókat jelentett be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszország, valamint szövetségesei, Irán és Szíria ellen. Ezek mintegy 400 személyt és céget érintenek, köztük azokat a személyeket, akik felelősek azért, hogy Irán drónokat ad el Oroszországnak, amely beveti azokat az ukrajnai háborúban.
   
 • Két ember életét vesztetette, nyolc pedig megsérült a kelet-ukrajnai Kramatorszkot ért orosz támadásokban szombati ukrán közlések szerint. Egy parkból, valamint egy lakóövezetből is jelentettek robbanásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!