3p

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, és javasolja Georgiának a tagjelöltség megadását - közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozásához elvárt reformokról szóló jelentésének bemutatásakor közölte, az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Bosznia-Hercegovinával is, amint az ország eléri az ahhoz szükséges megfelelés elvárt szintjét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben. (korábbi felvétel) Fotó: MTI/AP
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben. (korábbi felvétel) Fotó: MTI/AP

Az EU-bővítés a hosszú távú stabilitás, a béke és a jólét hajtóereje az egész kontinensen. Az EU-tagság geostratégiai befektetés egy erős, stabil és egységes, közös értékeken alapuló Európába. Hatékony eszköz a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása előmozdítására. Az EU-tagsági kilátások a hiteles, érdemeken alapuló átalakulás fő mozgatórugója. Alapvető fontosságú a megbékélés és a stabilitás előmozdítása érdekében az európai kontinensen - hangoztatta von der Leyen, adta hírül az MTI.

Közben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben belga kollégájával is tárgyalt, azon a megbeszélésen szintén az ukrán uniós tagság felé vezető út volt a fő téma. A kijevi politikus azt az ígéretet kapta, hogy az uniós elnökséget 2024 első felében ellátó Belgium mindent megtesz a folyamat felgyorsítása érdekében - jelentette az Interfax Ukraine hírügynökség.

Kijevnek, amely prioritásként kezeli az EU- és a NATO-tagság elérését, még előrehaladást kell elérnie számos területen ahhoz, hogy pontos dátumot kapjon a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Ide tartozik a korrupcióellenes küzdelem fokozása, a kisebbségek helyzetének javítása és az oligarchák hatalmának megtörése, hívta fel rá a figyelmet a Politico.       

A labda most az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács térfelén pattog, amely a decemberi EU-csúcson dönt majd a Bizottság javaslatáról.

Mindemellett a román államfő a közösségi oldalán közölt bejegyzésben, a bukaresti külügyminisztérium pedig közleményben üdvözölte szerdán az Európai Bizottság bejelentését.

Klaus Iohannis elnök történelmi jelentőségűnek nevezte az értékelést, amely szerinte Ukrajna és Moldova átfogó reformtörekvéseinek "teljes mértékben megérdemelt elismerése".

A bukaresti külügyminisztérium pedig reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság javaslata nyomán még idén megszületik a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával, Georgia pedig megkapja a tagjelölti státuszt.

Arról, hogy miként lehet EU-tag Ukrajna, laptársunk, a Privátbankár írt korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!