<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Minden tagállam elfogadta az erről szóló határozatot, amit elküldenek a kormányoknak és a parlamenteknek. 

Új fejlesztésű, Brimstone 2-es típusú rakétákat kapott az ukrán hadsereg Nagy-Britanniától. Eddig csak az 1-es verziójú, régebbi ilyen rakéták érkeztek. Ez az új modell sokkal messzebre hord és pontosabban is lehet célozni vele.

Apja sírját látogatja egy besorozott ukrán fiatalember a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros katonai temetőjében. Fotó: MTI/EPA
Apja sírját látogatja egy besorozott ukrán fiatalember a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros katonai temetőjében. Fotó: MTI/EPA

  • Lettország közölte, hogy újabb 155 milliméteres lövedékekből szállít nagyobb adagot az ukrán hadseregnek.
  • A NATO parlamenti közgyűlésén minden tagállam elfogadott egy határozatot, amelyben nemzetközi katonai bíróság létrehozását javasolják az orosz agresszió kivizsgálására. A szervezet közgyűlése ebben a határozatban terrorista államként ismerte el Oroszországot - közölte Jehor Csernyev, a szervezet állandó ukrán küldöttségének elnöke. A határozatot mind a 30 tagállam kormányának és parlamentjének elküldik. Az ülésen az ukrajnai fegyverszállítások felgyorsításával is egetértettek a tagállamok képviselői.
  • Többmillió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai létesítményeit ért pusztító orosz támadások után - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).Több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés. A WHO az orosz invázió kezdete óta ukrajnai egészségügyi létesítmények elleni több mint 700 támadást jegyzett fel. Több száz kórház és egészségügyi intézmény fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni. 
  • Norvégia kétmilliárd koronával (78 milliárd forint) támogatja Ukrajna gázellátását a télen - jelentette be az oslói kormány. Az összeget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül fogják folyósítani. Jonas Gahr Store norvég kormányfő még júliusban jelentette be, hogy 2022-ben és 2023-ban tízmilliárd koronával (390 milliárd forint) fogják támogatni Ukrajnát. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna gáztározóiban jelenleg 14 milliárd köbméter gázt tárolnak, amely elegendő a fűtési szezonra. Az EBRD hétfő esti tájékoztatása szerint Norvégia kétmilliárd koronás (195  millió euró) adománya az EBRD által a Naftohaz ukrán gázipari vállalatnak nyújtott 300 millió eurós hitelt egészíti ki. 
  • Több mint százmillió eurós (41 milliárd forint) segélycsomagot jelentett be Moldova számára a Párizsban tartott donorkonferencián a francia elnök. Emmanuel Macron hozzátette, hogy a segélycsomag legnagyobb részét arra összpontosítják, hogy segítséget nyújtsanak Moldovának megoldani az Ukrajna Oroszország által történt lerohanása okozta energiaválságot. Az Ukrajna és Románia közé ékelődő Moldova alaposan megszenvedte a növekvő élelmiszer- és energiaárakat, és több ezer menekült érkezett a mintegy 2,5 milliós lakosú országba, amely népességarányosan a legtöbb ukrajnai menekültet fogadta be.

(MTI, Interfax, UNN)