3p

Az ukránok lelőtték az első Szu-57-es lopakodó vadászbombázót mélyen Oroszországban. Műholdfelvételek sérült repülőgépet mutatnak. Az oroszok előretörnek Csasziv Jarban. A háború 838. napja

  • Az ukrán hadsereg hírszerzése szerint az ukrán erők a legmodernebb Szu-57-es harci repülőgépet találtak el egy oroszországi légibázison, közel 600 kilométerre a frontvonaltól. Au ukrán katonai hírszerzés (GUR) műholdfelvételeket osztott meg, amelyek egy sérült repülőgépet mutatnak égésnyomok és kráterek között. „A képek azt mutatják, hogy június 7-én a Szu-57 érintetlenül állt, és másnap robbanás nyomai és tűzkárosodásra utaló foltok voltak mellette” – közölte a GUR.
  • A támadás szombaton történt az oroszországi déli Akhtubinszk bázison – közölte a GUR. A gép, amely képes lopakodó rakéták hordozására, a szolgálatban lévő kevés ilyen típusú repülőgép egyike volt. Oroszország Szu-57 flottája jobbára nem hatolt be az ukrajnai légtérbe, és inkább a határon túlról indítottak vele hosszú hatótávolságú rakétákat.

A felvételek sikeres ukrán támadást valószínűsítenek a lopakodó Szu-57-es ellen az Akhtubinszki bázison
A felvételek sikeres ukrán támadást valószínűsítenek a lopakodó Szu-57-es ellen az Akhtubinszki bázison
Fotó: ukrán katonai hírszerzés GUR

  • Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerint Oroszország valószínűleg el akarja kerülni a „hírnévromlást, az exportlehetőségek csökkenését és az érzékeny technológia kompromittálódását”, ami a Szu-57-es gépek ellenséges területen történő elvesztésével járna. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erőik három ukrán drónt lőttek le az Akhtubinsk repülőterének otthont adó Asztraháni régióban. Az orosz tisztviselők rendszeresen azt állítják, hogy minden ellenséges drónt lelőttek, függetlenül a tényleges eredménytől.
  • Az orosz erők előrehaladást értek el a stratégiai jelentőségű ukrán város, Csasziv Jar elleni támadásukban – állítják mindkét fél vasárnapi jelentései. Csasziv Jar magaslaton fekszik, mintegy 20 kilométerre nyugatra Bahmuttól, amelyet az orosz erők egy évvel ezelőtt foglaltak el, és amelyet potenciális kiindulópontnak tekintenek az orosz előre nyomuláshoz Kramatorszk és Szlovjanszk felé.
  • Az ukrán médiaportál, az Ukrainska Pravda egy katonai forrásra és egy bloggerre hivatkozva azt írta, hogy az orosz erők egy csatorna mentén elkezdték elfoglalni Csasziv Jar egyik kerületét. A forrás szerint az orosz csapatok irányított légi bombákat használnak a főút menti területek megtisztítására, és elkezdték előre hozni és összegyűjteni erőiket.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében nem említette Csasziv Jart, de elmondta, hogy Pokrovszk környéke, a várostól délnyugatra, továbbra is a legnehezebb szektor, „ahol a megszállók nyomása a legnagyobb”.
  • Az ukrán villamosenergia-hálózat üzemeltetője, az Ukrenergo bejelentette, hogy hétfőn 16:00 és 22:00 óra között óránkénti áramkimaradásokat vezet be. A korlátozások nem vonatkoznak az „életfontosságú szolgáltatásokat nyújtó” kritikus infrastruktúrára. Az ukrán kormány múlt pénteken elrendelte, hogy minden minisztérium és regionális hatóság kapcsolja ki a légkondicionálót és a külső világítást.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!