4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A találgatások szerint egy észak-európai országban tárgyalhat egymással az ukrán és az orosz elnök. Közben az oroszok Herszonnál támadtak ukrán célpontokat, az ukrán sereg pedig egy Luhanszk melletti orosz bázisra tüzeltek. 

  • Az orosz hadsereg a következő hetekben arra fog törekedni, hogy létrehozza a 20 kilométer széles „ütközőzónát” az orosz-ukrán határ mentén – mondta Lloyd Austin az USA hadügyminisztere egy tanácskozáson. Az amerikai lőszerutánpótlás az ukránoknak, ezen belül a nagyon sikeres Himars rakétavetőkhöz való rakéták úton vannak.
  • Janet Yellen, a washingtoni kormány pénzügyminisztere arra szólította fel az európai államokat, hogy az USA-val együtt lépjenek előre a befagyasztott orosz állami vagyon felhasználásában Ukrajna pénzügyi támogatására.
  • Az oroszok Herszon és Zaporizzsje megyében ágyúztak településeket, a támadásoknak egy halálos áldozata volt. Az ukránok egy megszállt luhanszki falu mellett lévő orosz bázist támadtak rakétákkal.
  • Az Egyesült Királyságban az a pletyka terjed, hogy Vlagymir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hamarosan találkozikA találgatások  egymással – mondta Tim Cross nyugalmazott dandártábornok a Times Radiónak adott interjújában. Erre késztetheti az orosz elnököt, hogy ha a londoni kormányhoz hasonlóan Ukrajna más nyugati szövetségesei is nyíltan kijelentik, hogy nincs kifogásuk az ellen, ha az ukrán hadsereg a náluk készült fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokat támad. A találkozó titokban történhet talán valamelyik észak-európai országban.

Talán lesz egyeztetés a két vezető között?
Talán lesz egyeztetés a két vezető között?
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Hszi Csin-ping kínai államfő vélhetően egyetlen feltételt szab azért, hogy Kína informálisan támogassa Oroszországot, nevezetesen azt, hogy az orosz hadsereg ne vessen be atomfegyvert az Ukrajna ellen vívott háborújában – mondta Rana Mitter az USA és az ázsiai országok kapcsolatával foglalkozó egyetemi professzor. Szerinte ez lehet az a visszatartó erő, ami visszafogja Vlagyimir Putyint, hogy parancsot adjon taktikai atomfegyver használatára.

  • Lemondott posztjáról Magomed Daudov, a csecsen parlament elnöke, Ramzan Kadirov csecsen államfő jobbkeze. Indoklás nem volt, csak annyit árultak el, hogy döntése előtt egyeztetett az elnökkel. Daudov mindkét csecsen háborúban harcolt a lázadók oldalán, majd átállt, amikor Kadirov apja Rahman Kadirov amnesztiát hirdetett azoknak, akik oldalt váltanak. A politikust háborús bűncselekmény elkövetésével vádolják.
  • Legkevesebb 16 Srí Lankából származó katona vesztette életét az orosz hadseregben szolgálva. Az ottani hatóságai nemrég indítottak vizsgálatot az ország egyes állampolgárainak részvételével kapcsolatban a háborúban. Május közepéig 288 Srí Lanka-i katonát azonosítottak.
  • Oroszország főügyészének hivatala jogi eljárást indított a Global Spirits Holding Kurszki régióban lévő alkohollepárló üzemeinek bezárásával kapcsolatban. A cég Egeny Csernyak ukrán üzletember tulajdonában van, akit azzal vádolnak, hogy „szélsőséges tevékenységekben” vett részt.
  • A szentpétervári bíróság vagyonelkobzást rendelt el a Deutsche Bank és az UniCredit oroszországi vagyonából – derült ki bírósági dokumentumokból, amelyekre a Moscow Times hivatkozik. A német pénzintézettől 239 millió eurónyi, az olasztól 463 millió eurónyi vagyont einstandoltak. Mindkét lépést a RusKhimAlians vállalat kérésére tették meg. Ez a cég a német Lindével egy nagy folyékonygáz-üzem építésében működött együtt addig, amíg partnere a háború kirobbantására válaszul kivonult az orosz piacról. Az UniCredit az egyik leginkább kitett bank volt az orosz piacnak a háború előtt. Kivonulna az országból, de akkor át kellene adnia ingyen hárommilliárd euró értékű ottani érdekeltségét az orosz államnak.
  • "VIP vadászok", köztük vezető orosz tisztviselők és gazdag üzletemberek egyre többször mészárolnak le védett állatokat Oroszország egész területén. A közös vadászat a cári idők óta az elithez tartozók kapcsolatépítésének része. A részvétel ezeken magas presztízzsel jár és kifizetődő – mondta egy neve elhallgatását kérő környezetvédő szakember a Moscow Timesnak. A védett állatok irtása kihalásukkal fenyeget.
  • Az Egyesült Államokban tanuló 21 éves Olga Loiek ukrán blogger kiborult, amikor meglátta, hogy a posztjairól lemásolt szerepléseit az orosz-kínai barátságot fényező és orosz termékeket reklámozó videókhoz használták fel. A kopizást a mesterséges intelligencia segítségével végezték el kiváló minőségben. A hamis videókon mandarinul beszél, amit valójában soha sem tanult. A mondanivalóhoz természetesen semmi köze.

Források: BBCGuardian, Moscow Times, Times Radio

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!