<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az orosz-ukrán háború szombati napján is akadtak fontos események. Hírösszefoglaló az elmúlt órákról.

  • Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna. Az orosz fél szerint 60, míg az ukrán szerint 120 napig hosszabbítottak.

  • A Krímben tett előre be nem jelentett látogatást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából. Az orosz állami televízió tudósítása szerint az elnök részt vett egy szevasztopoli művészeti iskola megnyitóján Mihail Razvozsajev, a város kormányzójának társaságában.
     
  • Az orosz Wagner zsoldoscsoport május közepéig mintegy 30 ezer új harcost tervez toborozni - közölte szombaton Jevgenyij Prigozsin, a szervezet alapítója és vezetője, aki egyébként Vlagyimir Putyin bizalmasa is.  Prigozsin elmondta, hogy a Wagner toborzóközpontok, amelyek szerinte a múlt héten 42 orosz városban nyíltak meg, naponta átlagosan 500-800 embert vesznek fel.
     
  • Oroszország valószínűleg szélesebb körű sorkatonai szolgálatot fog bevezetni, hogy növelje katonai szükségleteit - közölte a brit védelmi minisztérium. Legutóbbi hírszerzési jelentésében a minisztérium közölte, hogy az orosz törvényhozás képviselői javaslatot nyújtottak be a férfiak sorkötelezettségi korhatárának a jelenlegi 18-27 évről 21-30 évre történő megváltoztatására. A törvényt valószínűleg elfogadják, és 2024 januárjában lépne hatályba.

(The Guardian)