2p

Az orosz-ukrán háború szombati napján is akadtak fontos események. Hírösszefoglaló az elmúlt órákról.

  • Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna. Az orosz fél szerint 60, míg az ukrán szerint 120 napig hosszabbítottak.

  • A Krímben tett előre be nem jelentett látogatást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából. Az orosz állami televízió tudósítása szerint az elnök részt vett egy szevasztopoli művészeti iskola megnyitóján Mihail Razvozsajev, a város kormányzójának társaságában.
     
  • Az orosz Wagner zsoldoscsoport május közepéig mintegy 30 ezer új harcost tervez toborozni - közölte szombaton Jevgenyij Prigozsin, a szervezet alapítója és vezetője, aki egyébként Vlagyimir Putyin bizalmasa is.  Prigozsin elmondta, hogy a Wagner toborzóközpontok, amelyek szerinte a múlt héten 42 orosz városban nyíltak meg, naponta átlagosan 500-800 embert vesznek fel.
     
  • Oroszország valószínűleg szélesebb körű sorkatonai szolgálatot fog bevezetni, hogy növelje katonai szükségleteit - közölte a brit védelmi minisztérium. Legutóbbi hírszerzési jelentésében a minisztérium közölte, hogy az orosz törvényhozás képviselői javaslatot nyújtottak be a férfiak sorkötelezettségi korhatárának a jelenlegi 18-27 évről 21-30 évre történő megváltoztatására. A törvényt valószínűleg elfogadják, és 2024 januárjában lépne hatályba.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!