<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az orosz-ukrán háború 393. napja a csütörtöki. Esti hírösszefoglaló. 

 • Uniós diplomaták beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij a zárt ajtók mögött zajló uniós csúcs ukrajnai háborúval foglalkozó vitáján videókapocslaton keresztül elmondott beszédben a lőszerszállítások felgyorsítására szólította fel a tanácskozó uniós vezetőket.
   
 • Figyelembe véve valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeit, az uniós tagállamok vezetői üdvözlik az Európai Unió Tanácsában elért megállapodást, amely szerint az EU többek között közös beszerzés és megfelelő finanszírozás révén a következő tizenkét hónapon belül egymillió lőszert biztosít Ukrajnának - jelentették ki az Európai Tanács tagjai.
   
 • Az ukrán elnök csütörtökön a dél-ukrajnai Herszon megyébe is ellátogatott, ahol beszélgetett a helyi lakosokkal. Zelenszkij Poszad Pokrovszke faluban járt, ahol szavai szerint sok lakóház és szociális infrastrukturális létesítmény rongálódott meg az orosz támadások következtében.

Volodimir Zelenszkij Herszonban. Fotó: Az ukrán elnöki hivatal honlapja
Volodimir Zelenszkij Herszonban. Fotó: Az ukrán elnöki hivatal honlapja

 • Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kijelentette, hogy „az agresszor nem adja fel a reményt, hogy mindenáron elfoglalja Bahmutot, az ember- és eszközveszteségek ellenére sem". Hozzátette, hogy Oroszország jelentős erőket veszít, és Ukrajna nagyon hamar ki fogja használni ezt a lehetőséget, ahogyan egykor Kijev, Harkiv, Balaklja és Kupjanszk közelében is tették. Ezek olyan területek, amelyeket Ukrajna korábban már felszabadított az orosz megszállás alól.
   
 • Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának - jelentette ki Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes. Gruskov arra reagált, hogy a nap folyamán megérkezett Ukrajnába az első négy MiG 29-es azok közül, amelyeket Szlovákia ígért a kijevi vezetésnek.
   
 • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy az elnök letartóztatására tett bármilyen kísérlet hadüzenetnek számítana. A politikus újságíróknak kijelentette, hogy a Nyugat és Oroszország kapcsolatai rosszabbak, mint valaha, és nő a nukleáris konfliktus veszélye.
   
 • Az orosz vezetőket akkor is bíróság elé kell állítani Ukrajna lerohanása miatt, ha nem lehet őket letartóztatni és személyesen előállítani - mondta Kijev legfőbb ügyésze. Andrij Kosztyin tábornok szerint az agresszió bűntette miatt tervezett törvényszéknek a vádlottak távollétében is kellene tárgyalásokat tartania.

(The Guardian, MTI)