3p

Szombat reggeli háborús összefoglalónk.

  • Az orosz hadsereg drónokkal támadta Kijevet szombat hajnalban. Az ukrán főváros legalább három kerületét érte dróntámadás szombat hajnalban. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint a légvédelem által megsemmisített drónok darabjai épületekbe, köztük lakóházakba csapódtak, elektromos vezetékeket szaggattak szét, több helyen áramkimaradás van. A polgármester szerint az ukrán főváros elleni szombat hajnali orosz támadásban ketten megsebesültek.
  • Volodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajnának három kulcsfontosságú „győzelmet” kell aratnia a nemzetközi diplomáciában, köztük az amerikai kongresszus és az Európai Unió jelentős segélycsomagjainak elfogadása, valamint az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások hivatalos megkezdése. A Reuters jelentése szerint Zelenszkij pénteken bejelentette, elbocsátotta a nemzeti gárda négy parancsnokhelyettesét, de leváltásukat nem indokolta.

Zelenszkij elnök minél hamarabb szeretné megkezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Fotó: Twitter / Ursula von der Leyen
Zelenszkij elnök minél hamarabb szeretné megkezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Fotó: Twitter / Ursula von der Leyen

  • Az ukrán miniszterelnök-helyettes, Olha Stefanyisina szerint az ország európai törekvéseinek megvétózása a jövő hónapban tartandó uniós csúcstalálkozón „a többiek felelőtlensége lenne”.
  • Kanada és az Európai Unió vezetői pénteken megerősítették, hogy határozottan támogatják Ukrajnát az orosz invázió elleni harcban, ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy elmélyítik a klímavédelmi erőfeszítések összehangolását – jelentette az AFP hírügynökség. „Ukrajna mellett fogunk állni, amíg csak szükséges” – áll a két fél nyilatkozatában, amelyben ígéretet tettek arra, hogy „együttműködnek Ukrajna azonnali katonai és védelmi szükségleteinek kielégítésében, és biztosítják Ukrajna számára a szükséges hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat”.
  • Az Oroszország krími, a Kercsi-szorosnál álló hídja ellen júliusban végrehajtott ukrán tengeri dróntámadás „felborította” a haditengerészeti műveleteket, és arra kényszerítette Moszkvát, hogy kompokhoz folyamodjon a fegyverek szállítására – mondta a Reuters tudósítása szerint Ukrajna legfőbb hírszerző ügynökségének vezetője egy pénteken sugárzott videóban. Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerint a két augusztusi nagyszabású támadás közül a második komolyan megzavarta a 19 kilométeres hídon – Európa leghosszabb hídján – folyó műveleteket, és csorbította az orosz legyőzhetetlenségről alkotott elképzelést. „Gyakorlatilag felborítottuk a tengeri műveletek filozófiáját” – mondta Maljuk az „SZBU, a győzelem különleges műveletei” című televíziós dokumentumfilm-sorozat első részében.
  • Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter reméli, hogy a Kijevnek nyújtott katonai támogatás folytatódik, ugyanakkor aggódik a hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt.
  • Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke azt mondta, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háborút „befagyasztott konfliktusnak” tekinti.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az ukrajnai orosz erők továbbra is tömeges veszteségeket szenvednek el a nagy hatótávolságú ukrán precíziós csapásoktól jóval a frontvonal mögött.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!