4p

A G7 tagjai közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben felvázolják Ukrajna hosszú távú biztonsági és gazdasági támogatását; Stoltenberg szerint Ukrajna "most közelebb van a NATO-hoz, mint valaha". Zelenszkij azonban csak hisz a NATO-ban, de nem bízik benne. Háborús összefoglaló.

  • Ukrajna erősebbé tenné a NATO-t - jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vilnius belvárosában összegyűlt több ezres tömeg előtt. Viszont csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a NATO-csúcstalálkozón hazája nem kapott meghívást a szervezetbe. "A NATO biztonságosabbá teszi Ukrajnát, Ukrajna pedig erősebbé a NATO-t" - hangoztatta.
  • A NATO Ukrajna tagságára vonatkozó tervei arra késztették Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy kijelentse, "hisz", de nem bízik a szövetség döntéseiben. Mielőtt a NATO közzétette volna a közleményt, az ukrán vezető azt mondta, hogy "abszurd" lenne, ha Ukrajnának nem ajánlanák fel a NATO-tagságot.
  • Hosszú távú biztonsági garanciákat adnak a világ iparilag legfejlettebb országai (G7) Ukrajnának - közölték a G7-csoportot alkotó országok képviselői Vilniusban. A csoport tagjai (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada és az Európai Unió) a csúcsértekezlet végén közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint kiállnak az orosz agresszióval szemben védekező Ukrajna mellett, amíg szükséges. Bejelentették, hogy nemzetközi kerettervet dolgoznak ki Kijev számára, amely lehetővé teszi, hogy két- és többoldalú megállapodások alapján hosszú távra biztosítsák az országnak a védelmi támogatást. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Vilniusban jelezte, hogy a nyilatkozathoz csatlakozott Spanyolország is. A nyilatkozat szerint Ukrajna is lépéseket tesz egyebek között az igazságügyi és gazdasági reformok, az átláthatóság és a számonkérhetőséget biztosító intézkedések terén.

Dolgozik az ukrán tüzérsége. Fotó: MTI/EPA
Dolgozik az ukrán tüzérsége. Fotó: MTI/EPA

  • A nyugati szövetségesek legfontosabb feladata változatlanul az, hogy megfelelő mennyiségű fegyverrel támogassák Ukrajnát az Oroszország elleni harcban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos legnagyobb veszély Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai győzelme lenne, emiatt nem szabad felhagyni Kijev támogatásával - hangoztatta a főtitkár. "Ukrajnának joga van hozzá, hogy önállóan döntse el, melyik utat választja, a döntés nem Moszkvát illeti meg" - mondta Stoltenberg.
  • A Downing Street bejelentette, hogy a brit kormány "hetvennél több" harci és szállítójárművet - köztük lánctalpas harci felderítő járműveket (CVRT) - ad át Ukrajnának a brit fegyveres erők készletéből. London emellett azonnali hatállyal több ezer lőszert is szállít az Ukrajnának korábban átadott brit Challenger 2 harckocsikhoz, és új, 50 millió font (22,2 milliárd forint) értékű karbantartási megállapodást kötött az Ukrajnának szállított harceszközök műszaki fenntartására, alkatrészellátására és karbantartási szakképzésre.
  • Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov "további jó hírként üdvözölte Vilniusból" az országa és Svédország között aláírt kétoldalú megállapodást. "Ukrajna és Svédország megállapodást írt alá a védelmi beszerzések terén való együttműködésről".
  • Az ukrán fegyveres erők szerda reggel azt állították, hogy Bakhmut közelében némi előrelépés történt a donyecki térségben folyó harcokban, és azt is állítják, hogy az éjszaka folyamán 11 drónt lőttek le. A vezérkar legutóbbi frissítése szerint: "Ukrajna védelmi erői folytatják a támadó műveleteket Bakhmut, Melitopol és Berdjanszk irányában. Bakhmut irányában csapataink folytatják a támadó akciókat Bakhmut városától északra és délre. Bila Hora-Andrijivka és Bila Gora-Kurdyumivka irányokban sikereket értek el.

Lvivi lakóházat ért orosz rakétatámadás. Fotó: MTI/EPA
Lvivi lakóházat ért orosz rakétatámadás. Fotó: MTI/EPA

  • Oroszország második egymást követő éjszaka kamikaze dróntámadások hullámát indította Kijev és térsége ellen - közölte szerdán az ukrán hadsereg. Az ukrán hadsereg előzetes tájékoztatása szerint nem érkezett azonnali jelentés se áldozatokról, se nagyobb pusztításról. Valamennyi drónt elfogták, mielőtt célba ért volna. Kijevben szemtanúk olyan robbanásokat hallottak, amelyek a légi tárgyakat elfogó légvédelmi rendszerek hangjára hasonlítottak.
  • Roman Abramovics szerdán megtámadja az Európai Unió szankcióit, amelyeket az ukrajnai háború kitörése után vezettek be ellene, azzal érvelve, hogy a korlátozásokat csak azért vezették be, mert közismert orosz. Tavaly februárban Abramovics hevesen vitatta azokat a híreket, amelyek azt sugallták, hogy állítólag közel áll Vlagyimir Putyinhoz és Oroszországhoz, vagy hogy bármit tett volna, amiért szankciókat vetettek volna ki ellene.

(The Guardian, MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!