3p

Pletykák szerint nyugaton már azt számolgatják, mit kell feladnia Ukrajnának a béke érdekében, de az ukrán elnök hallani sem akar ilyen tárgyalásokról. Az uniós csatlakozás ügye viszont sínre kerülhetett - összefoglaló.

  • Közeleg az ukrán uniós tagság? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a háború kitörése óta a hatodik alkalommal utazott Kijevbe szombaton. Volodimir Zelenszkijjel tartott sajtótájékoztatóján nagyon optimista hangokat pendített meg Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán. Szerdán egy fontos EU-s jelentés lát napvilágot a témában, de von der Leyen szavai alapján nem lenne meglepő, ha decemberben megkezdődnének a tárgyalások Ukrajna felvételéről.
  • Ukrajna közölte, hogy távollétében vádat emelt Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen, amiért legitimálta Oroszország invázióját. Moszkva legbefolyásosabb spirituális vezetője, Vlagyimir Putyin elnök lelkes támogatója a háborút korábban a "gonosz erői" elleni történelmi harcnak nevezte. Az ukrán biztonsági szolgálat bizonyítékot is gyűjtött Kirill pátriárka ellen - akit egyébként korábban Magyarország mentett meg az uniós szankcióktól.
  • Az AFP Bahmut mellett szolgáló ukrán katonákat szólaltatott meg, akik nem túl optimisták a háború kimenetelét illetően. Egyikük szerint állóháború alakult ki, ami nem kedvez Ukrajnának. "Lépésről lépésre elveszítjük a háborút" - fogalmazott a katona. Nemrég Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok beszélt szokatlan felhanggal a helyzetről, közölve: patthelyzet alakult ki a fronton, semmilyen áttörésre nem lehet számítani egyik fél részéről is.
  • Szombati sajtótájékoztatóján minderre reagálva azt mondta Volodimir Zelenszkij: nincs szó arról, hogy patthelyzet alakult volna ki. Azt mondta: az oroszoknak légifölénye van, amit az F-16-osok bevetésével (az ukrán pilóták kiképzésének befejeztével) sikerül majd megtörni, ez pedig segíti a földi csapatok előrenyomulását is. "Nincs jogunk feladni. Mi az alternatíva? Az, hogy az országunk egyharmadát feladjuk?" - tette fel a kérdést a sajtótájékoztatón.
  • Pedig a háttérben állítólag épp valami ilyesmiről folynak az egyeztetések. Tárgyalások folynak annak megállapítására, hogy Ukrajnának mit kellene feladnia az Oroszországgal kötendő békemegállapodás érdekében - jelentette korábban az NBC amerikai hírcsatorna egy magas rangú amerikai tisztviselőre és egy másik volt magas rangú tisztviselőre hivatkozva, akik tájékoztatták a csatornát az előzetes tervekről. Zelenszkij erre is reagált a sajtótájkoztatón: tagadta, hogy ilyesfajta nyomást gyakorolnának rá nyugati vezetők. Megerősítette álláspontját: nincs itt az ideje az Oroszországgal való tárgyalásnak.
  • Az orosz erők jelenleg Avdijivka kokszgyárának elfoglalására összpontosítanak a város polgármestere szerint. Vitalij Barabas elmondása szerint lehallgatott beszélgetésekből derült erre fény. A brit hírszerzés szerint azonban Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett a donbászi város elleni támadás során.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!