3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A háttérben a rendezvények támogatására szolgáló források drasztikus csökkentése áll.

"A közelmúlt kormányzati intézkedései aggodalommal töltenek el bennünket (...) mert sok, a kiemelt közösségi, értékközvetítő, kulturális alapellátásban is résztvevő, nemzeti és nemzetközi jelentőséggel is bíró oktató és minőségi szórakoztatást nyújtó fesztivál a megszűnés közelébe jutott" - szerepel a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége által az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség azért fejezi ki aggodalmát, mert a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent, ezért az MFSZ elnöksége - mint fogalmazott - megérti a szakmában eluralkodó általános elégedetlenséget, ami az elosztás módját, átláthatatlanságát és aránytalanságát illeti.    

Drasztikusan csökkentek a támogatások. Fotó: Depositphotos
Drasztikusan csökkentek a támogatások. Fotó: Depositphotos

Mint írják, a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak, és velük elveszhet az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak.

Úgy vélik, hogy az európai viszonylatban is gazdag magyar fesztiválpiac az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus-járvány, a csökkenő kulturális fesztiváltámogatás ellenére mindig bizonyított, és megtalálta a túlélés lehetőségét. A jelenlegi helyzet azonban minderre nem kínál lehetőséget.

A szövetség szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszú távú veszélyeire. Erre azért is lenne szükség, mert ezek a fesztiválok egyedülálló módon kapcsolják össze a magyar kulturális élet, a művészet, a közösség- és közönségteremtés, a szórakoztatóipar és a vendéglátás szereplőit, amellyel a nemzetgazdaság számára is meghatározó értéket tudnak felmutatni.

Az MFSZ, mint az ágazat képviselője, szerepet vállalna a fesztiváltámogatási rendszer elemzésében és szakmaiságának javításában, valamint rendelkezésre bocsátják az egy évtizede eredményesen működő regisztrációs- és minősítési programjukat is, annak tapasztalataival együtt. A fesztiválok résztámogatásait meghatározó döntéshozó testületek munkáját, ha igény van rá, szakértők delegálásával is készek segíteni. Az elnökség tagjainak meggyőződése, hogy a kialakult anomáliákat csak szigorú szakmai egyeztetéssel, közös munkával lehet feloldani.

Az MFSZ a saját hatáskörében is keresi a megoldást, ezért a szervezet Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szervezésében létrehoz egy Mecenatúra-egyeztető Páholyt, amely professzionális eszközzel, fajsúlyos szereplők bevonásával kívánja segíteni a fesztiválszervezők, a kulturális- és az üzleti élet, valamint az államirányítás egymásra találását.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!