3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Netflixen hét film, a Disney+-on egy rajzfilm, az RTL Három csatornán szintén egy animációs film besorolásával akadt gondja a hatóságnak.

Hét, a Netflixen elérhető filmmel kapcsolatban tárt fel jogsértést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa: a filmek helytelen besorolásán túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve. Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a Bosszú, Vadállatok, Bandaháború, John Wick: 2. felvonás, A sötét ötven árnyalata és a Toxikoma című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, amely kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó. Ezzel szemben a Netflix szolgáltatója "16+" korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé ezeket a műsorszámokat.

Amennyiben a Netflix szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének - jelezték. 

Szintén helytelen besorolással szerepelt a Netflix hazai kínálatában egy "13+" korhatár-megjelöléssel ellátott film "Az unoka" címmel, amely a hazai szabályozás értelmében "tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott", kategóriába sorolandó - írták.  

Karikát akarnak a streamingszolgáltatók filmjeire is?

A 2022. december 27. óta érvényben lévő új szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak is kötelező jól látható helyen feltüntetni a médiatartalmak korhatárbesorolását. Ez a Netflix felhasználói felületén nem teljesül, a korhatárra vonatkozó kategória csak akkor jelenik meg, amikor a felhasználó a kurzort az adott műsorszám ikonjára vezeti, vagy külön lenyitja a "további információ" fület.

Mivel a Netflix szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Úgy kezeli a streamingszolgáltatókat az NMHH, mintha tévécsatornák lennének. Fotó: Depositphotos
Úgy kezeli a streamingszolgáltatókat az NMHH, mintha tévécsatornák lennének. Fotó: Depositphotos

Egy rajzfilm besorolásával is gondja van a hatóságnak

Közölték azt is, hogy bejelentés alapján vizsgálta a testület a Disney+ streamingszolgáltatáson elérhető Fura világ című gyerekfilmet, amelyet a szolgáltató "6+" korhatár-megjelöléssel látott el. Az NMHH vizsgálata megállapította, hogy a hazai szabályozás szerint a műsor a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába tartozik, annak üzenete, erőszakos és fenyegetettségérzetet keltő jelenetei, képi és hanghatásai miatt.

A helytelen korhatár-besorolás mellett a Disney+ csatornán sem voltak jól látható helyen feltüntetve a médiatartalmak korhatár-minősítései, ami szintén jogsértést vet fel.

Az NMHH ezért a rajzfilmmel kapcsolatban szintén értesíti a holland társhatóságot.

Egy másik animációt sem ajánlanának gyerekeknek

Az RTL Három csatornán január 2-án délelőtt 10 órától sugárzott "Immigrants - Jóska menni Amerika!" című animációs filmmel kapcsolatban is bejelentés érkezett a "12 éven aluliaknak nem ajánlott" korhatár-kategóriába sorolás miatt. A Médiatanács megállapításai szerint a film számos, tizenhat éven aluliakra káros elemet tartalmaz, azaz IV. kategóriába tartozónak minősül, ezért erről is értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot, amelyhez az RTL Három médiaszolgáltatója tartozik - áll a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!