3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Nemzeti Színházban lefolytatott vizsgálat eredménye és az elmúlt hónap tapasztalatai is azt mondatják vele, akkor jár el felelősséggel, ha visszavonja a felmondását - nyilatkozta Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója a Magyar Nemzetnek.

A lap csütörtöki száma felidézte: lezárult a Nemzeti Színházban november 10-én történt baleset körülményeit feltáró vizsgálat, Vidnyánszky Attila visszavonta felmondását, amit a kulturális és innovációs miniszter jóváhagyott. Az interjúban Vidnyánszky Attila - aki a két színészt, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót ért baleset miatt rögtön benyújtotta lemondását, amit azonban Csák János miniszter nem fogadott el - elmondta: a vizsgálat alapján egyszemélyi felelősség nem állapítható meg.

"A körülmények alakulásának szerencsétlen volta eredményezte a sajnálatos eseményeket. Örülök, hogy ez lett a vizsgálat eredménye, mert nagyon fájt volna, ha valamelyik munkatársamra rá lett volna égetve a közvetlen felelősség" - fogalmazott a színházigazgató. Kifejtette: a vizsgálat azt állapította meg, hogy több tényező szerencsétlen alakulása okozta a balesetet. "A színház veszélyes üzem. Nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk egy-egy díszletet használni" - közölte.

Megjegyezte, sok kérdés merül fel - nemcsak a Nemzeti Színházban, hanem más intézményekben is - azzal kapcsolatban, hogyan lehetne ezt jobban csinálni, jogilag is megfelelően keretezni a helyzetet, kitalálni, milyen szabályok szerint működjenek. Mindenki hangsúlyozta viszont azt, ami a színházi dolgozóknak is egyértelmű, hogy ez tényleg egy veszélyes üzem - emelte ki az igazgató. Ismertette, hogy a színház nyolc alkalmazottjából állt össze a bizottság, amely a vizsgálatot elvégezte, és őt is meghallgatta. Ezzel párhuzamosan a rendőrségi nyomozás is tovább zajlik. Ennek eredményeiről is tudni fog a közvélemény - jelezte.

Szólt arról is, hogy érzi még a társulatban a feszültséget, de a balesetet szenvedett két színészt nagyon várják vissza. Vidnyánszky Attila elmondta: a vizsgálat eredménye és az elmúlt hónap tapasztalatai is azt mondatják vele, akkor jár el felelősséggel, ha visszavonja a felmondását. "Az előadások többségét én rendeztem, tehát nélkülem nehezen felújíthatók. Kell segítenem. Egy rendkívül felelősségteljes időszak következik: zárjuk az évet, a színházi olimpia lezárásával is rengeteg dolgunk van még, évadot tervezünk, költségvetést készítünk, hamarosan kezdődnek a szerződéskötési tárgyalások" - sorolta, hozzátéve, emellett sok támogató üzenetet, biztató segítséget is kapott a színházi szakma felől, a magyar kulturális élet jeles képviselőitől, a nézőiktől, külföldi partnereiktől.

Közölte, tovább kell csinálnia, de "természetesen akkor, ha a rendőri vizsgálat valami homlokegyenest mást hoz ki végeredményül, akkor ez a kérdés is újragondolandó".

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!