2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány az uniós pénzekért cserébe vállalta az szja-rendszer felülvizsgálatát (ráadásul duplán) és az adók számának csökkentését. 

A Pénzügyminisztérium szervezésében már március óta működik egy, a személyi jövedelem adóztatásának egyszerűsítését vizsgáló munkacsoport - írja a Hvg360. Hogy mire jutnak, azt a tervek szerint szeptember végéig közlik majd. A kormány korábbi vállalása szerint a munkacsoport által készített jelentésen alapuló törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé.

Az szja- és a társadalombiztosítási járulékok rendszerének egyszerűsítését a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben ígérte meg az EU-nak. A munkacsoport feladata az szja-ban és alternatíváiban, valamint a tb-járulékokban végrehajtható egyszerűsítések és konszolidációs lehetőségek vizsgálata. Megvizsgálják a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszüntetését - a lap szerint a 2024-es költségvetési törvény szerint összesen 630-665 milliárd forint szja-bevételről mond le az állam a különféle kedvezményekkel -, csökkentenék az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel egyszerűbbé és igazságosabbá is tehetnék a rendszert.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy korábbi eseményen 2022. szeptemberében. Fotó: MTI/Mészáros János
Varga Mihály pénzügyminiszter egy korábbi eseményen 2022. szeptemberében. Fotó: MTI/Mészáros János

A lap arról is ír, hogy a kormány azt vállalta az EU-nak: ez év végéig létrejön egy másik munkacsoport is azért, hogy megvizsgálja és értékelje az adószabályok egyszerűsítésének és az adók száma csökkentésének további lehetőségeit (túl az „úgynevezett extraprofit” különadók kivezetésén, amiket a kormány a korábbi ígéretei ellenére mégsem szüntet meg ez év végén).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!