5p

Munkanaphatástól megtisztítva kisebb a csökkenés mértéke. A legtöbb feldolgozóipari alágazatban csökkent a termelés.

2024 májusában az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal kisebb volt a 2024. áprilisinál — ismertette második becslését a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel.

A görbe bizony lefelé tart
A görbe bizony lefelé tart
Fotó: KSH

2024. májusában:

  • Az ipari termelés volumene 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt májusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal mérséklődött.
  • Az ipari export volumene 10,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 16,6, a 12 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 33 százalékkal esett vissza.
  • Az ipar belföldi értékesítése 0,5, a feldolgozóiparé 1,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 18,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,3 százalékkal nőtt.
  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás volumene 14,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 18,6, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 10,3 százalékkal csökkent.
  • A 10 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 18,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 32, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 12,0 százalékkal visszaesett.

A járműgyártásnak nagy a súlya
A járműgyártásnak nagy a súlya
Fotó: KSH

  • A feldolgozóipari termelés 9,6 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 23 százalékkal csökkent, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,0 százalékkal nőtt.
  • A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban nőttek az eladások. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. További kilenc alágazatban 0,7 és 23 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő, a legkevésbé az egyéb élelmiszer gyártásában. Mindössze egy alágazatban volt kisebb a kibocsátás az egy évvel azelőttinél: a csekély súlyú dohánytermék gyártásában, 15,3 százalékkal.
  • Az előző havi növekedéssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása májusban 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, elsősorban a külpiaci eladások visszaesése miatt, miközben a hazai eladások bővültek.
  • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,1 százalékkal nagyobb, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 4,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.
  • Az előző havi csökkenés után a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása kismértékben, 0,2 százalékkal nőtt.
  • Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (5,7 százalékkal) és Észak-Alföldön (0,6 százalékkal) nőtt, a többi régióban 0,7 és 12,2 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 16,6 százalékkal kisebb volt a 2023. májusinál. Az új belföldi rendelések 8,3, az új exportrendelések 18,0 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány május végén 24 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 2,4 százalékkal mérséklődött. Az összes értékesítés 62 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,5, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,3 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 9,0 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 5,1 százalékkal csökkent. Két alágban nőtt a termelés volumene, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában 8,0, a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységben 0,8 százalékkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!