2018. október 9. 18:41
MTI

A történelem legkomolyabb hiperinflációjára, 10 millió százalékosra számít a Nemzeti Valutaalap (IMF). 

Legfrissebb előrejelzésében az IMF az idei évre 1,37 millió százalékos inflációval számol a júliusban várt 1 millió százalék helyett. Nem hivatalos adatok szerint a szeptemberi infláció 488 865 százalék volt éves összevetésben, ami 1973 óta a legmagasabb. Hivatalos adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány. 

Az IMF előrejelzése szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodik az idén. Ezzel az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

A washingtoni székhelyű szervezet kedden emlékeztetett arra, hogy a venezuelai kormány augusztus 20-tól denominálta a nemzeti valutát, öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. A kormány eredetileg júniusban három nullával akarta csökkenteni bankjegyeinek címleteit, de ezt akkor elhalasztották a bankszektor irányítóinak kérésére, akik szerint erre még nem állt készen az ország pénzügyi rendszere. Az új venezuelai fizetőeszköz neve szuverén bolivar, a legkisebb névértékű a 2 szuverén bolivar - érme formájában -, a legnagyobb névértékű pedig az 500 szuverén bolivar. A legkisebb névértékű régi bolivar a 200 ezres, a legnagyobb az 50 milliós volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.