TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az első negyedévben 11,8 milliárd forint volt a Rába csoportszintű, konszolidált árbevétele, ami 3,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a csütörtök reggel közzétett gyorsjelentésében a Rába Járműipari Holding Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A csoport 22,1 százalékos csökkenést jelentő 1,006 milliárd forintos EBITDA-val (kamat- és adófizetés, illetve értékcsökkentési leírások előtti eredmény) és 40,7 százalékos mérséklődést mutató 444 milliós üzemi nyereséggel zárta 2014 első három hónapját. A nettó pénzügyi eredmény 245 milliós pluszból 348 milliós mínuszba fordult, míg a teljes átfogó jövedelem 624-ről 3 millió forintra esett.

Az IFRS (nemzetközi pénzügyi jelentési szabályok) alapján készült gyorsjelentésben a társaság kiemeli: a változékony piaci környezet ellenére iparági átlag feletti eredményességet mutatott fel a cég, kikerült az adósságcsapdából, 6,8 milliárd forintos nettó hitelállománya az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjén állt az első negyedév végén, 2,22 milliárd forintos cashflow-termelése pedig rekordszintre ugrott.

A tájékoztatás szerint az alkatrész üzletág forgalma 27,8, a jármű üzletágé pedig 61,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Egyrészt a nyugat-európai üzletek felfutása és amiatt, mert a Rába legnagyobb hazai partnere által bevezetett új modell üzletileg sikeres, másrészt pedig az exportnövekedés mellett a beinduló buszgyártás volt a bővülés alapja.

A jelentés szerint a kimagasló tavalyi első negyedév után most gyengült a futómű üzletág teljesítménye. Ennek okaként a volt szovjet térségben a rubel gyengülését, a mezőgazdasági szegmensben a terményárak csökkenését, a teherjárművek piacán pedig a környezetvédelmi normaváltás átmeneti negatív hatásait jelölte meg a Rába. Közölték, a futómű üzletág, a forgalom csökkenése ellenére, az iparági átlag feletti profitabilitást mutatott, a másik két ágazatuk pedig a bázisidőszakhoz képest is javított üzleti eredménymutatóin.

Pintér István elnök-vezérigazgatót idézve a közlemény kiemeli: a társaság az idén elsősorban a működési kiválóságra, az innovációra és az aktív üzletfejlesztésre fókuszál, aminek része a termékportfolió bővítése és a jelentős növekedési potenciállal rendelkező új piacok és vevők megszerzése. Céljaik között említette a hitelállomány további csökkenését, az árbevétel növelését, valamint az iparág élvonalába tartozó EBITDA megtartása.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.