2017. október 10. 10:46

Az adóemelés miatt másoknál költötték el ezt a pénzt a dohányosok.

Jól halad a kormány a nép leszoktatásával a dohányzásról, de ezt megérzi az államkassza is. Idén az első félévben ugyanis 11 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be a kincstárba a jövedéki adóból, mint egy éve a hasonló időszakban. Ennek a magyarázatát pedig abban találta meg a fiskális folyamatok ellenőrzését végző Költségvetési Tanács a legfrissebb jelentésében, hogy a vásárlók besokalltak az újabb adóemeléstől.

Természetesen a testület nem így fogalmazta meg a lényeget. Mint írták: "Ennek oka a dohánytermékek utáni jövedéki adóemelésre adott vásárlói reakció lehetett."

Tegyük hozzá, hogy ebben az elemzésben még nem tudták figyelembe venni a legutolsó, nyár közepi adóemelés hatását, ami bizonyára tovább rombolja a piacot. A cigaretta adója lett az egyik legbiztosabban behajtható adóféle az elmúlt években, főleg, hogy az állam teljes kontroll alatt tartja az ellátást. Amikor ugyanis több pénzre van szüksége, akkor nyilván annak a terméknek az adóját emeli, aminek a piacát alaposan ismeri.

Képünk illusztráció 

Nemkülönben azt a célját is beteljesíti ezekkel a lépésekkel, hogy népegészségügyi okokból visszaszorítsa a dohányzást Magyarországon. Van olyan kormánytag, aki legszívesebben betiltaná a cigizést - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter például nincs jó véleménnyel a dohányzásról -, mások szerint elégségesek az eddigi korlátozó intézkedések.

Kérdés persze, hogy valóban egyre kevesebben dohányoznak itthon, amint azt a kormány állítja, vagy a fogyasztók ráálltak a feketepiacon elérhető termékekre? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki statisztikáiból az világosan kiderül, hogy az intézkedések hatására az elmúlt években tényleg csökkent a forgalom a legális piacon. A hivatalos szervek állítása szerint eközben a feketepiac nem nőtt ugyanekkora mértékben, vagyis a fogyasztás visszaeséséről megalapozottan lehet beszélni.

Van, akinek más tapasztalatai vannak. A keleti határ menti részeken élők, de akár a budapesti aluljárók használói is különösebb nehézség nélkül tudnak illegálisan cigihez jutni. Az is tény ugyanakkor, hogy sokan váltottak át kényszerűségből az e-cigarettákra. Mindenesetre nem kizárt, hogy az államkassza úgy bukik az adóemeléseken, hogy közben az egészségügyi célt csak mérsékelten sikerül elérni.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.