<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az adóemelés miatt másoknál költötték el ezt a pénzt a dohányosok.

Jól halad a kormány a nép leszoktatásával a dohányzásról, de ezt megérzi az államkassza is. Idén az első félévben ugyanis 11 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be a kincstárba a jövedéki adóból, mint egy éve a hasonló időszakban. Ennek a magyarázatát pedig abban találta meg a fiskális folyamatok ellenőrzését végző Költségvetési Tanács a legfrissebb jelentésében, hogy a vásárlók besokalltak az újabb adóemeléstől.

Természetesen a testület nem így fogalmazta meg a lényeget. Mint írták: "Ennek oka a dohánytermékek utáni jövedéki adóemelésre adott vásárlói reakció lehetett."

Tegyük hozzá, hogy ebben az elemzésben még nem tudták figyelembe venni a legutolsó, nyár közepi adóemelés hatását, ami bizonyára tovább rombolja a piacot. A cigaretta adója lett az egyik legbiztosabban behajtható adóféle az elmúlt években, főleg, hogy az állam teljes kontroll alatt tartja az ellátást. Amikor ugyanis több pénzre van szüksége, akkor nyilván annak a terméknek az adóját emeli, aminek a piacát alaposan ismeri.

Képünk illusztráció 

Nemkülönben azt a célját is beteljesíti ezekkel a lépésekkel, hogy népegészségügyi okokból visszaszorítsa a dohányzást Magyarországon. Van olyan kormánytag, aki legszívesebben betiltaná a cigizést - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter például nincs jó véleménnyel a dohányzásról -, mások szerint elégségesek az eddigi korlátozó intézkedések.

Kérdés persze, hogy valóban egyre kevesebben dohányoznak itthon, amint azt a kormány állítja, vagy a fogyasztók ráálltak a feketepiacon elérhető termékekre? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki statisztikáiból az világosan kiderül, hogy az intézkedések hatására az elmúlt években tényleg csökkent a forgalom a legális piacon. A hivatalos szervek állítása szerint eközben a feketepiac nem nőtt ugyanekkora mértékben, vagyis a fogyasztás visszaeséséről megalapozottan lehet beszélni.

Van, akinek más tapasztalatai vannak. A keleti határ menti részeken élők, de akár a budapesti aluljárók használói is különösebb nehézség nélkül tudnak illegálisan cigihez jutni. Az is tény ugyanakkor, hogy sokan váltottak át kényszerűségből az e-cigarettákra. Mindenesetre nem kizárt, hogy az államkassza úgy bukik az adóemeléseken, hogy közben az egészségügyi célt csak mérsékelten sikerül elérni.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.