3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Így zárult a második negyedév.

Az idei második negyedévben 121,5 millió euró hiányt mutatott a folyó fizetési mérleg, ezzel az elmúlt egy évben harmadszor zárt deficittel. Az idei első negyedévben 56 millió euró, a tavalyi második negyedévben 298,7 millió euró volt a folyó fizetési mérleg többlete - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.

Az Európai Uniótól befolyt 853,3 millió euró tőkeátutalással együtt az ország külfölddel szemben kialakult pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott - a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével leírt - úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben 760,4 millió euró volt, 204,3 millió euróval alacsonyabb az első negyedévinél és 304,9 millióval kisebb az egy évvel korábbinál.

2017 óta nem volt ilyen sok pénze az Orbán-kormánynak


Néhány tételt korábban már kiveséztünk, ezekről bővebben itt.

Az áruk és szolgáltatások exporttöbblete 1,742 milliárd euró volt, 51,5 millió euróval több az első negyedévinél, de 410,9 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az áruforgalom második negyedévi egyenlege 385 millió euró hiánnyal zárt, az első negyedévi szerény 79,5 millió euró, illetve az egy évvel korábbi 88,2 millió euró többlettel szemben.

A szolgáltatások exporttöbblete 516,3 millió euróval haladta meg az első negyedévit, 62,7 millióval a tavalyi második negyedévit és 2,128 milliárd eurót tett ki. Ennek csaknem fele, 1,008 milliárd euró az idegenforgalomból eredt, ami a bevételek 138,9 millió eurós és a kiadások 14,3 millió eurós emelkedése révén, 124,6 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az elsődleges jövedelmek nettó kiáramlása 1,615 milliárd euró tett ki, alig változott az egy évvel korábbihoz képest, de 503,1 millió euróval haladta meg az első negyedévit. Ezen belül az előző negyedévhez képest 561 millió euróval, az egy évvel korábbival összevetve 91,2 millió euróval több, 2,553 milliárd eurót utaltak haza a külföldi befektetők a magyarországi befektetéseik hozamából, amiből 1,966 milliárd eurót a külföldiek közvetlen működőtőke befektetéseinek profitja volt. Újrabefektetett jövedelem formájában ebből 105 millió eurót forgattak vissza a külföldi tulajdonosok, fele annyit, mint egy évvel korábban és töredékét a tavalyi harmadik és negyedik negyedévi több mint 2-2 milliárd eurónak és az első negyedévi 1,585 milliárd eurónak.

Az államháztartás és a jegybank devizában fennálló nettó adóssága június végén 20,168 milliárd eurón állt, 1,169 milliárd euróval csökkent egy év alatt.

Az eredeti címben és hírben 121,5 milliárd euró szerepelt, a hiábát az MTI azóta korrigálta. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!