<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Országgyűlés Hivatala nem először írt ki közbeszerzési eljárást kézi csomózású szőnyegek beszerzésére, ám az a júliusi tender eredmény nélkül zárult.

Kézi csomózású szőnyegek beszerzésén munkálkodott nyáron az Országgyűlés Hivatala. A 8 darab szőnyegre vonatkozó júniusi kiírás első körben azonban eredménytelenül zárult, mivel az egyetlen pályázó visszavonta ajánlatát az ajánlati kötöttség ideje alatt. A hivatal július 30-án újra elindította a tendert, amin ugyanaz a jelentkező adta be pályázatát - ez egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a korábbi években, ha valaki ilyen terméket szerzett volna be, rendszerint ez a cég lett a befutó. Meggyőző referenciákkal rendelkezik tehát, de erről picit később.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentum alapján a 8 darab, összesen 269 négyzetméter területnyi szőnyeg az Országház Nándorfehérvári termébe és annak előterébe, valamint a Pázmándy termébe kerül majd. Ezek gyapjúszőnyegek lesznek, kézi csomózással készülnek, mintásak lesznek és 8 mm flórmagassággal kell rendelkezniük.

A munkát a békésszentandrási ART-KELIM Kft. lett, mely nettó 135,6 millió forintért vállalja a kívánt mennyiség és minőség leszállítását.

Az árról túlzás nélkül lehet állítani, hogy az igencsak magas. Olyannyira, hogy csak ezzel a munkával a cég az egész éves bevételét bebiztosítja magának, sőt még annál is nagyobb összeghez jut. A 2019-es beszámoló szerint tavaly valamivel több mint 80 millió forint folyt a cég kasszájába, 2018-ben 125 millió forint. Igaz, a nyereségességen van mit javítani, hiszen két évvel ezelőtt 8,7 millió, tavaly pedig csupán 411 ezer forint profitot realizáltak.

Ám nemcsak a cég gazdálkodásához mérten kiugró a 135,6 milliós ajánlati ár, de a korábbi beszerzésekhez is. Ugyan csak a hirdetményekben rögzített paraméterekből tudunk kiindulna, de az jól látszik, hogy nagy mértékben egyező elvárások (kézi csomózás, szövéssűrűség, flórmagasság) alapján ezek a Kövér Lászlóék által beszerzett szőnyegek nagyon drágák lesznek.

2013-ban a hivatal 5 darab szőnyeget vásárolt ugyanettől a cégtől, melyek a mostani megrendelés négyzetméterének a negyedét tették ki - akkor nettó 12,2 millió forintból megvoltak. Ha a négyzetméterből indulunk ki, akkor a mostani majdnam 270 négyzetmétert lefedő padlóborítás kicsival több mint 60 millió forintba került volna. Természetesen az elmúlt év pénzromlási üteme is drágíthatja a mostani beruházást, ezért nézzünk egy nem ennyire régi beszerzést.

2018-ban a Magyar Nemzeti Bank kötelékébe tartozó Pallas Athéné Alapítványok rendeltek kézi csomozású szőnyeget ugyanettől a társaságtól. Az összesen 5 darabért nettó 16,8 millió forintot fizettek és nagyjából a mostani beszerzésnek a negyede volt a teljes négyzetméter. Vagyis még a két évvel ezelőttihez képest is sokszoros áron vesz szőnyegeket az Országgyűlés Hivatala.