TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. szeptember 25. 14:56

Az elmúlt bő másfél évben alaposan felszerelték az Országgyűlési Őrség tagjait. Úgy tűnik, a testkamerák is beváltak, hiszen egy újabb adagot rendeltek a korábbi beszállítótól.

A közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés keretében nettó 14,26 millió forintért vesz az Országgyűlés Hivatala testkamerákat valamint hozzá tartozó autós és egyéb kiegészítőket a házőrség részére. Ez támogatja majd a feladatok szakszerű és hatékony ellátását - találtunk rá az információra a parlament honlapján.

A testkamerákkal rögzített kép- és hangfelvételek felhasználhatók a rögzítés helyszínén elkövetett cselekmények miatt indult büntető-, szabálysértési vagy más hatósági eljárás során, az őr intézkedésének jogszerűségének vizsgálatakor - olvasható a közbeszerzési dokumentumokban. Az eljárás során összesen

  • 46 testkamerát,
  • 2 darab 6 állásos akkumulátor töltőt és adat letöltő dokkolót,
  • 33 darab mágneses tartó konzolt,
  • és 13 darab gépkocsi tartó konzolt vásárolt az Országgyűlés Hivatala.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A felhívásra két ajánlat érkezett, az egyik a hivatal rendszeres beszállítójától, a Milipol Zrt.-től, a másik pedig a HTI Haditechnikai Intézet Kft.-től. Utóbbi ajánlatát azonban érvénytelennek nyilvánították arra hivatkozva, hogy az pusztán kereskedelmi ajánlatot tartalmazott, a megajánlott termékekre vonatkozó szakmai ajánlatot (gyártmány, típus) egyáltalán nem.

A Milipol Zrt. ajánlata ugyanakkor érvényes lett, így a szerződéskötési moratórium lejárta, szeptember 12-e után megköthették a szerződést nettó 14,26 millió forintról.

Az Országgyűlés Hivatala legutóbb egyébként 2017. december 15-én kötött szerződést ezzel a céggel testkamerák, autós kamerák és kiegészítőik beszerzésére vonatkozóan, 14,25 millió forint értékben. Néhány nappal később egyébként éjjellátó készülékeket vásárolt a hivatal, szintén ettől a vállalkozástól, 12 millióért. A testkamerákat az őrség 2017. június 15. és 2017. szeptember 12. között tesztelte próba jelleggel.

Idén a mostani szerződés már a negyedik lehet, amit a hivatal a Milipollal köt. A parlament üvegzseb oldala szerint

  • februárban 38 millióért vettek szolgálati felszerelést,
  • 455 millióért szolgálati alsó- és felsőruházatot,
  • júliusban pedig megkülönböztető jelzést adó készülékeket vásároltak kicsivel több mint 7 millió forintért.

Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a törvény szerint a parlament folyosói rendjét vigyázó, az Országgyűlést védelmező őrségnek miért van szüksége éjjellátó készülékekre és autós kamerákra, a mesterlövészpuskákról és gépkarabélyokról nem is beszélve.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.