<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Megközelíti a 14,4 milliárd forintot a személyi jövedelemadóból idén felajánlott egy plusz egy százalékok összege. Míg az egyházak közül a Magyar Katolikus Egyház juthat ilyen formán a legtöbb pénzhez, a kiemelt költségvetési előirányzatok közül a parlagfű-mentesítés feladatainak támogatása volt a legnépszerűbb. Mfor.hu tudósítás.

2,5 milliárdot ajánlottak fel a katolikus egyháznak (mfor.hu montázs)

Idén 4,4 millió adófizető magánszemély rendelkezhet volna a személyi jövedelemadó egy százalékával, illetve ebből közel 3,3 millió embernek volt lehetősége nyilatkozni erről az összegről a jövedelmük alapján. A 2006-os évre vonatkozó adóbevallásában a jogosultaknak csak a fele, 1,69 millió magánszemély rendelkezett több mint 2,5 millió érvényes nyilatkozatban a személyi jövedelemadója egy, illetőleg egy plusz egy százalékáról. Némileg nőtt az elmúlt évhez képest a közcélra fordított összeg, a most közzétett adatok szerint ez megközelíti a 14,4 milliárd forintot, szemben a 2005 évi adóbevallások során felajánlott 13,2 milliárddal. Az adóhatóság 206 ezer darab nyilatkozat érvénytelenségét állapította meg.

Rekord szám született a bevallást elektronikusan benyújtó adózók számát illetően is, míg tavaly nyolcezren éltek ezzel a lehetőséggel, idén már 108 ezer volt a számuk - közölte Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese sajtótájékoztatón.

A katolikus egyház és a parlagfű-mentesítés a sláger

Az egyházak részére több mint négymilliárd forintos felajánlás érkezett, a legtöbb, mintegy 2,5 milliárd a Magyar Katolikus Egyház részére (ezt követi a református, illetve az evangélikus egyház 837 illetve 259 millió forinttal). Több mint 1,8 milliárd forint juthat a kiemelt költségvetési előirányzatokra, amelyek közül - csakúgy, mint tavaly - a parlagfű-mentesítés feladatainak támogatása volt a legnépszerűbb (859 millió forintot ajánlottak fel erre).

A civil szféra javára 1,5 millió darab érvényes nyilatkozat érkezett, a szintén rekordnak számító 27 ezer civil szervezet javára felajánlott összeg nagysága megközelíti a 8,4 milliárd forintot (az előző évben ez az összeg 7,7 milliárd volt). A legtöbb pénz az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az alapítványoknak jut. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a civil szférában mekkora összeget ajánlottak az egyes szervezeteknek, ez év végén válik publikussá.

Sokat hibázunk

Az APEH fontos feladatának tartja az érvényes nyilatkozatok számának növelését, ennek érdekében Polgár Péter ismertette a rendelkezés során leggyakrabban előforduló hibákat. Eszerint több mint tízezer magánszemély nem helyezte el külön borítékban a nyilatkozatokat, illetve nem vagy hiányosan töltötte ki a borítékot. Közel hatezer fő mulasztotta el a borítékot aláírni. Több mint hatezren tüntettek fel két civil szervezet adószámát, vagy két egyház illetve kiemelt előirányzat technikai számát. Több mint 12 ezren nem nyújtották be adóbevallásukat, és meghaladta a 22 ezret azoknak a száma, akik a személyi jövedelemadójukat az előírt határidőig nem fizették be.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a civil kedvezményezetteknek 2008. október 31-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy igényt tartanak-e a támogatásra, illetve sajtóközleményben kell nyilvánosságra hozniuk az összeg cél szerinti felhasználását tartalmazó adataikat.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az adóhivatal üdvözölné az egy százalékos felajánlásokról szóló törvény módosítását az eljárás egyszerűsítése érdekében. Azonban - mint Polgár Péter közölte - a jelenlegi tervezet messze nem ott tart, amiről beszélni lehetne, ráadásul az eljárásra vonatkozó szigorú adatvédelmi törvények miatt nehéz változtatni ezen a törvényen.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum