2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Karmelitában tárgyalt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök. A svéd NATO-csatlakozást ősszel veszik napirendre.

A kiadott hivatalos képek szerint Orbán Viktor meleg kézfogással fogadta régi barátját, akivel nemzetközi gazdasági és biztonságpolitikai, valamint kereskedelmi és energetikai témákról folytatott megbeszélést. Egyelőre nem közöltek részleteket, de amint megtudunk ilyeneket, rögtön átadjuk olvasóinknak.

Erdogan és Orbán Viktor a Karmelita előtt pózolnak a kameráknak. Fotó: Orbán Viktor FB-oldala
Erdogan és Orbán Viktor a Karmelita előtt pózolnak a kameráknak. Fotó: Orbán Viktor FB-oldala

A törököket 1686 szeptember 2-án sikerürült kiverni a várból. Erdogan mostani látogatása nagyon közel van ehhez az évfordulóhoz, ami külön pikantériája a vizitnek, nem különben az, hogy a magyar nemzeti ünnepen van itt.

A magyar külügyminiszter kora este közölte, hogy a török elnök ismét Budapestre látogat december 18-án, amikor megtartják a felső szintű stratégiai tanács ülését, amelynek során aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerség megteremtésérő és a kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról.

"Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik" - mutatott rá.

Majd kifejtette, hogy Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar-azeri földgázszállítási szerződés életbe lépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába. Illetve aláhúzta, hogy az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.
Döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdik a tárgyalásoka.

Szijjátó Péter elmondta, hogy szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja is, és emlékeztetett rá, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!