2p

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány nyerte legkedvezőbb ajánlatával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közbeszerzési eljárását a gazdasági folyamatok közvélemény-kutatására - közölte az MNB szerdán.

A közlemény szerint a három évre szóló komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére évente 600 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre, a közbeszerzés nettó értéke három évre 1,8 milliárd forint.

Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, amelyhez kiemelten fontos, hogy pontos, megbízható adatokkal rendelkezzen a gazdasági folyamatokról, az ezekkel összefüggő lakossági és vállalati elképzelésekről, valamint a jövővel kapcsolatos várakozásokról. Az MNB célja, hogy figyelemmel tudja kísérni a gazdasági folyamatok időbeli alakulását, e folyamatokról idősoros, összehasonlítható adatokkal rendelkezzen, valamint adatokat kapjon az egyes szektorális hatások és kormányzati intézkedések konjunktúra-érzetre gyakorolt hatásáról - áll a közleményben.

Ezért írta ki az MNB az uniós nyílt közbeszerzési eljárást konjunktúra-kutatásra, a lakosság pénzügyi magatartásának, attitűdjeinek vizsgálatára, nemzetközi kitekintésű szakpolitikai tanulmányok készítésére, stratégiai tanácsadási tevékenységre. Ezeket a feladatokat professzionális közvélemény-kutatásokkal és ezekre alapozott komplex kutatás-elemzési munkával foglalkozó vállalkozás tudja hatékonyan és magas szakmai színvonalon elvégezni - áll a közleményben.

A jegybank szerint a kutatás lehetővé teszi a lakossági és vállalati szegmens jövővel kapcsolatos várakozásainak, ok-okozati összefüggéseinek feltérképezését, gazdaságpolitikai szempontból stratégiai jelentőségű problémák okainak feltárását. Emellett a jegybank közvélemény-kutatások révén rendszeres, havi információkkal, adatokkal kíván rendelkezni a lakosság pénzügyi tudatosságának szintjéről, ismereteiről, a pénzügyi szolgáltatások igénybevételéről és a háztartások gazdasági helyzetéről, hogy azokat hasznosítsa a jegybanktörvényben meghatározott alapvető feladatainak ellátása során. Az MNB - rendszeres publikációihoz és szakmai cikkeihez hasonlóan - a legfontosabb kutatási eredményeket folyamatosan megosztja majd a közvéleménnyel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!