2016. március 24. 15:40

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megtartotta ötödik, azaz utolsó hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderét. A HIRS-tendereken összesen 780 milliárd forint értékben kötött ügyletet a jegybank 17 kereskedelmi bankkal, amelyek ezzel arra vállaltak kötelezettséget, hogy az idei évben közel 200 milliárd forinttal megemelik a kis- és középvállalati szektornak (kkv) nyújtott hiteleiket. Az érdemi kkv-hitelállománnyal rendelkező hitelintézetek mindegyike részt vett a programban, ami elősegíti, hogy a bankszektor egészében helyre tudjon állni a piaci hitelezés, közölte az MNB.

Az MNB csütörtökön megtartotta a 2015 novemberében meghirdetett Piaci Hitelprogram (PHP) ötödik, azaz utolsó hitelezési feltételhez kötött kamatcsere-tenderét (HIRS). A 2016. január 28. és március 24. között megtartott tendereken a részt vevő 17 bank 779,56 milliárd forintnyi üzletet kötött a jegybankkal. Az MNB a tendereken a gazdasági növekedés és a kkv-hitelezés felfutásának támogatása érdekében az összes beadott banki ajánlatot elfogadta, áll a közleményben.

A Piaci Hitelprogramban résztvevő bankok a HIRS igénybevételével számszerű, az ügyletérték negyedét kitevő hitelezési vállalást tettek. A tendereken részt vevő bankok a 780 milliárd forintnyi ügylet megkötésével arra vállaltak kötelezettséget, hogy 2016-ban, illetve az ügyletek fenntartása esetén az elkövetkező három évben évente 195 milliárd forinttal emelik a kkv-szektornak nyújtott hiteleiket. A teljes kkv–hitelállományhoz mérten ezek a vállalások önmagukban 5 százalékos növekedésnek felelnek meg, amihez hozzáadódik még a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetési szakaszának addicionális része, illetve a HIRS-tendereken technikai vagy egyéb okok miatt részt nem vett bankok hitelezése.

A számszerű hitelezési vállalások alapján a tenderek nagyban hozzá tudnak járulni a tartós hitelezési fordulat eléréséhez, és megalapozzák, hogy az idei évben a nettó vállalati, illetve kiemelten a kkv-hitelállomány az egészséges gazdasági növekedéshez szükséges 5-10 százalékkal emelkedjen. A banki vállalások teljesülését az MNB ellenőrzi, a 2016-os évet érintő ellenőrzésre 2017 első negyedévében kerül sor.

A tenderek sikerét mutatja, hogy az érdemi kkv-hitelállománnyal rendelkező hitelintézetek mindegyike részt vett a programban, ami elősegíti, hogy a bankszektor egészében helyre tudjon állni a piaci hitelezés. Az egyedi banki, hitelállomány-növelésre vonatkozó vállalások 3 és 34 százalék között szóródtak, az öt legnagyobb HIRS-igénybevevő hitelintézet önmagában évi 125 milliárd forintos kkv-hitelnövekményt vállalt. A bankok nagy része az előzetes indikációinak megfelelően vett részt a tendereken, de több olyan hitelintézet is volt, amely végül nagyobb hitelezési vállalást tett, mint amit a program meghirdetésekor valószínűsített, közölte az MNB.

Emelték a terrorkészültséget az országban

mfor.hu