3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A 2013-as 17,2 milliárd forint után tavaly 29,3 milliárdos osztalékot fizettek ki a Simicska Lajoshoz köthető vállalkozások.

2014 igen bőséges év volt a Simicska Lajoshoz köthető cégek számára ugyanis amellett, hogy többségében növelni tudták az árbevételüket, az osztalékfizetéskor sem fukarkodtak, hiszen jellemzően vagy tudták tartani a korábbi év szintjét, vagy annál nagyobb összeg kifizetésére került sor.

2014-ben összesen 29,3 milliárd forintot lapátoltak ki a Simicska-érdekeltségbe tartozó vállalatokból, ami 70 százalékos növekedés előző évhez képest.

Igaz, a látványos növekedés a Közgépből és a Neo-Met Kft.-ből származó hatalmas idei osztaléknak köszönhető.

A milliárdos vállalkozóhoz köthető cégbirodalom zászlóshajója, a Közgép tavaly még közbeszerzésekben gazdag évet könyvelhetett el magának (nem úgy, mint az eddigi hirdetmények alapján idén). Az árbevételét ugyanis 60-ról 113 milliárd forintra növelte, üzemi szinten is megháromszorozta a nyereségét. A rendkívüli és pénzügyi eredménnyel korrigálva végeredményben adózás után 13 milliárd maradt a cégben, melyből 11 milliárdot ki is fizettek. 2013-ban 4 milliárdos volt az osztalék nagysága. 

Ettől csak kicsivel marad el a sajtóinformációk alapján Simicska Lajos közvetlen és családja érdekeltségébe tartozó Neo-Met Kft. osztalékától, mely 8,4 miliárd forint volt a korábbi 4,6 milliárd után. Szintén a korábbihoz képest jóval több osztalék jutott a Pro-Aurum Zrt.-ből Simicskának, hiszen a 2013-as 3 milliárd után közel 4,3 milliárd forintot vettek ki, a cégben pedig mindössze 400 millió nyereséget hagytak. 

A Mahir Cityposternél azonban még ennyit sem hagytak bent, sőt az eredménytartalék terhére is történt osztalékkifizetés, így összességében ebből a cégből 300 millió folyt a tulajdonosok zsebébe. Jól teljesített a másik reklámpiaci cég, a Publimont is, ahol lényegében megismételték a 2013-as évet mind árbevétel, mind nyereség, mind pedig osztalék szempontjából. A 2013-as közel 3,2 milliárd után tavaly kicsivel több mint 3 milliárdot vettek ki, és mindössze 64 ezret hagytak bent a nyereségből. Hasonló a helyzet a Hung-Ister esetében is csak más összegekkel. Innen közel 1,2 milliárd forintot vettek ki osztalékként a tulajdonosok a korábbi közel 1,3 után. A B-Reklámnál pedig a korábbi 834 millió után 773 került kifizetésre. 

Ami a mezőgazdasági érdekeltésegeket illeti, itt "csak" százmilliós tételekről beszélhetünk. Míg a Mezortnál a korábbival megegyezően 100 milliót vettek ki, addig a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.t-nél tízszer nagyobb osztalékra futotta. A 2013-as közel 2 millió forint után már 101-et vettek ki a tulajdonosok.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!