2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Péntek hajnalban erős robbanásokat hallottak Kijev környékéről, valamint a dél-ukrajnai Herszon városából.

Összesen 2557 civilt evakuáltak csütörtökön Ukrajna harcok sújtotta térségeiből – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Robbanásokról érkezett hír több ukrán város térségéből, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója pedig közölte: az oroszok éheztetik a Mariupolban rekedt civileket.

A tájékoztatás szerint körülbelül 2300-an érkeztek Zaporizzsjába, köztük 290-en a blokád alatt álló Mariupolból, további 220-an pedig a kelet-ukrajnai Luhanszkból.

A napokban várhatóan folytatódnak a harcok Luhanszk és a Donyec-medence térségében.

Több mint félszáz napja tart a háború Ukrajnában. Fotó: depositphotos
Több mint félszáz napja tart a háború Ukrajnában. Fotó: depositphotos

Helyi sajtóforrások szerint péntek hajnalban erős robbanásokat hallottak Kijev környékéről, valamint a dél-ukrajnai Herszon városából.

David Beasley, az ENSZ római székhelyű Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója az AP hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában a Mariupolban rekedteket fenyegető éhínségre figyelmeztetett, és az ukrajnai humanitárius válság romlására hívta fel a figyelmet – írja az MTI.

Emlékeztetett arra, hogy mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a harcok következményét a kelet-európai országtól távol élők is meg fogják érezni.

Felpanaszolta azt is, hogy a segélymunkások csak nagyon nehezen érik el a konfliktuszónában rekedt civileket, kiemelve, hogy a fokozódó üzemanyaghiány a segélyszállítmányokat is érinti.

„Ez nemcsak az elkövetkezendő néhány napra vonatkozik, a következő hetekben és hónapokban minden még nehezebbé válhat" – fogalmazott Beasley, kiemelve, hogy Mariupolban több mint 100 ezer civil rekedt áram, ivóvíz és gáz nélkül.

Közölte: az oroszok nem engedik be az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosba a segélyszállítmányokat.

„Elkeserítő a helyzet: az embereket éheztetik" – jelentette ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!