<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Elfordulhatnak a gyors reggelire vágyók a McDonald’s-tól miután a Burger King megveszi Kanada legnépszerűbb kávé és fánk hálózatát.

11,4 milliárd dollárért (2542 milliárd forint) veszi meg a kanadai Tim Hortons gyorsétterem-láncot a Burger King. Az üzletbe Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway is beszáll. A Tim Hortons részvényesei készpénzt és részesedést is kapnak az új vállalatból - írja a Bloomberg.

Az egyesüléssel nem csak a világ harmadik legnagyobb „fast food” hálózata jön létre, de a Burger King még a székhelyét is átteszi Kanadába kihasználva a kedvezőbb adózási környezetet. Ez a lépés egyébként újabb lendületet adhat annak a vitának, amelyet az USA-ból „elmenekülő” cégek miatt robbant ki és amely gyakorlattal szemben már Obama is felemelte a hangját.

A vásárlással a Burger King megkapja a Tim Hortons brandet, amellyel Kanada legnagyobb kávé és fánk eladójává lép elő. Mivel a cég előre csomagolt kávét is szállít Észak-Amerika szupermarketeibe, a Burger King lényegében egy belépőt is vásárol a bolti élelmiszer-kiskereskedelmi piacra.  A létrejövő gigavállalat éves bevétele elérheti a 23 milliárd dollárt és étteremhálózata 18 ezresre nő 100 különböző országban.

A Burger Kinget birtokló 3G Capital részesedése az új cégben 51 százalékos lesz. Warren Buffett cége 3 milliárddal szál be az üzletbe, az azonban nem derül ki, hogy milyen részesedést kap ezért az összegért. Az biztos, hogy az étterem irányításába nem kíván beleszólni. A 3G és Buffett cége egyébként nem először működik együtt. Tavaly a Heinz kechup gyártóban vásároltak részesedést.

A Burger King, amely a McDonald’s után a második legnagyobb élelmiszer-lánc az Egyesült Államokban, tett egy fontos lépést abba az irányba, hogy komolyan megszorongassa vetélytársát, ami a reggeliztetést illeti. A Tim Hortonst ugyanis imádják a kanadaiak és az USA-ban is sok rajongója van. A cég emellett úgy bővítheti a Tim Hortons üzletláncot, hogy közben az adminisztrációs és marketingköltségeken is spórol.

A Tim Hortons-t részben egy kanadai hoki-játékos alapította (róla nevezték el a céget) 1964-ben és mint lenni szokott, az egyetlen üzlettel induló kávézó és fánkos mára több mint 3600 kanadai és 800 Egyesült Államokbeli egységgel rendelkezik 96 ezer kanadait foglalkoztatva.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.