TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Hétfőn újabb devizakötvénytől szabadult meg a magyar állam, egy egész ritkán kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvény lejárata vált esedékessé.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint február 24.-én, vagyis hétfőn volt esedékes egy újabb devizakötvény-lejárat. Még 2005. február 24-én 1 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország 15 éves futamidejű eurókötvényeket, 3,875 százalékos hozam mellett.

Egyébként ez az utolsó olyan devizakötvény, melyet még az első Gyurcsány-kormány ideje alatt bocsátott ki a magyar állam, és még eddig nem került visszafizetésre.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az adósságkezelő adatai szerint némi előtörlesztés történt már korábban, hiszen a tavaly év végi állapot szerint az egymilliárd euró helyett már "csak" 797,728 millió eurónyi kötelezettsége van az államnak ezen a jogcímen. A cikkünk írásakor érvényes 337,76 forintos árfolyammal számolva 269,44 milliárd forintot fizetett ki most az állam.

Ezzel nagy gondja nem lehetett a kormánynak, hiszen amellett, hogy a heti állampapír-aukciókon gond nélkül jut forráshoz az ország, a lakosság érdeklődése is töretlen az állampapírok iránt. A Magyar Nemzeti Bank januári adatai szerint a kormány jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számláján is tetemes összeg, mintegy 1100 milliárd forint pihen.

Idén egyébként már ez volt a második devizakötvény-lejárat az adatok szerint. A tisztánlátást némiképp nehezíti, hogy januárban a magyar állam dollárkötvény előtörlesztéséről döntött, hogy ez pontosan mely sorozato(ka)t érintette, nem lehet pontosan tudni. Ami biztos, hogy január végi esedékességgel egy 964,5 millió dolláros kötelezettséget tartottak nyilván, de például jövő év márciusában is lesz egy ilyen lejárat.

2020-ban még egy devizakötvényt kell visszafizetnie a magyar államnak, egy hároméves futamidejű, egy milliárd svájci frank értékű papír lejárata válik esedékessé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.