<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összegzése szerint négy év alatt az állam összesen 782,5 milliárd forintot hagyott a családoknál, míg kezdetben csak a személyi jövedelemadójukat (szja) mérsékelhették a kisgyermeket nevelők, addig tavaly már az egészségügyi és a nyugdíjjárulékukból is levonhattak bizonyos összegeket - olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

A lap szerint tavaly minden negyedik adóbevallást készítő ember csökkenthette közterheit ilyenformán, az adóhivatal közlése szerint 2014-ben nagyjából 280 ezer szülő mentesült az adófizetés alól. Két éve például több mint 310 ezer ember tudta lenullázni személyi jövedelemadóját, miközben 2011-ben 153 ezren tehettek ugyanígy.

A gyermekkedvezményt nagyjából az adóbevallást készítő magánszemélyek egynegyede érvényesíti - közölte a lap.

A hatósághoz az elmúlt években rendre körülbelül 4,5 millió bevallás érkezett, miközben a gyermekek után igénybe vehető teherenyhítéssel hozzávetőleg 1,1 millió ember élt. A nagyjából egymilliós csoport nagyobb része általában egy gyermek után kért kedvezményt: a havi tízezer forintos mínuszt 520-530 ezer érintett igényelte. A kétgyermekesek csoportját 360-380 ezer személy alkotta, számukra havonta összesen húszezer forint könnyebbséget jelentettek a 2011 óta élő szabályok.

A lap közölte azt is, hogy a rendelkezések jövőre megváltoznak: 2016-ban ötezer forinttal emelkedik a havi adócsökkentés összege, mint ahogyan az azt követő három esztendőben. Így 2019-től minden kétgyermekes család negyvenezer forintos mérséklésre lesz jogosul havonta.

A nagycsaládosok - a három vagy több gyermeket nevelők - esetében gyermekenként havonta 33 ezer forintnyi enyhítés járhat, az utóbbi időben nagyjából kétszázezer magánszemély érvényesített adókedvezményt legalább három kiskorú után - olvasható a Magyar Időkben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.