TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az áprilisi növekedés még 4,4 százalékos volt.

Májusban 2,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző év azonos időszakához képest, az áprilisi 4,4 százalékos növekedés után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal magasabbak voltak. Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai - a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására - 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - árai 0,4 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar exportértékesítési árai 1,7 százalékkal nőttek az előző év májusához képest. Ezen belül a 95,1 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipari árak 1,7, a 4,6 százalékos súlyú energiaipar árai 1,3 százalékkal emelkedtek.

Májusban belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban - a kőolaj kitermelésében és feldolgozásában történt világpiaci árnövekedés miatt - 4,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,5 százalékkal emelkedtek.

Január-májusban a belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 2,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.