2017. október 5. 09:19

Elképesztő pusztításra lehet képes Észak-Korea, egy most publikált előrejelzés szerint, ha Japánra vagy Dél-Koreára lőnek ki atomrakétát, akkor 2 millió embert ölhetnek meg.

A 38 North felmérése szerint katasztrofális hatása lehet, ha az észak-koreai rezsim atomtámadásra szánná el magát, számolt be a Bloomberg. Kim Dzsongun az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy az atomprogramjuk révén fejlesztett fegyvereket készek bevetni, ha sérelem éri az országát.

Az elemzésekkel foglalkozó 38 North szerint az észak-koreaiak lehetséges célpontja Szöul vagy Tokió lehet. Amennyiben ezt a két nagyvárost megtámadják, óriási pusztítást érhetnek el, hiszen 2,1 millió ember életét tudják kiontani, és 7,7 milliót megsebesíteni.

Az elemzés azzal számol, hogy a koreaiaknak 20-25 töltete lehet, amelyhez elegendő ballisztikus rakétája is van. A töltetek minősége azonban erősen eltérő, a régebbi fegyverek 15-25 kilótonnás, míg a legutóbb, szeptember 3-án tesztelt atomtöltet 108-205 kilótonnás lehet.

Az atomtámadások lehetséges áldozatainak száma (Forrás: Bloomberg)


A 38 North becslése szerint egy atomháború esetén a koreaiak a legoptimistább forgatókönyv szerint is 1,8 millió embert tudnának megölni, míg a legpesszimistább előrejelzés 4 millió áldozatról szól.

mfor.hu