<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Néhány évvel ezelőtt is felmerült már a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbítása, aztán pénz hiányában a süllyesztőben végezte az ötlet.

A 3-as metró meghosszabbítása hosszú idők óta visszatérő elképzelés a fővárosi politikában. Legelőször 2013-ban merült fel ez a téma a sajtóban, majd 2016 nyarán Tarlós István erősítette meg a szándékot, miszerint el akarják készíttetni a terveket, amit a főváros saját forrásból meg is tudott volna tenni a főpolgármester szerint. Ekkor azonban nem erre, sokkal inkább a vonal felújítására kellett koncentrálni.

Legutóbb, 2017 márciusában írt a Népszava arról, hogy a vonatkozó tervdokumentációval 2019-ig elkészülni majd, a vonal pedig 750 millió forintba fog kerülni. A lap akkori információi szerint azonban a mostani uniós fejlesztési ciklusban biztosan nincs már erre forrás. A tervdokumentációt azért készítteti el ennek ellenére is a főváros, hogy ha újra megnyílnának az uniós csapok a közlekedésfejlesztésre, akkor azonnal be tudják nyújtani a bővítésről szóló terveket Brüsszelnek.

Fotó: BKKFotó: BKK

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent ajánlati felhívás szerint a BKK szeretné megtalálni most már a vállalkozót, aki elkészíti az engedélyes terveket. Az ajánlatokat április 18-ig várják, tehát több mint 1,5 hónap áll az érdeklődők rendelkezésére.

A szerencsés kiválasztottal szokatlanul hosszú hatályú keretszerződést kötnének, 8 (!!!) évre szólna a megállapodás. A dokumentum szerint a keretmegállapodásban meghatározott feladatrészek egymásra épülése, azok komplexitása, az érintett feladatok tervezési és hatósági engedélyezési átfutási ideje miatt indokolt ez a rendkívül hosszú szerződéses időtartam.

A szerződés értelmében a vállalkozónak

  • meg kell tervezni a kétvágányú metrópályát és a kapcsolódó szakági létesítményeket,
  • 4 új közbenző állomást,
  • kiegészítő (takarításra, napi karbantartásra, alacsonyabb szintű javításokra alkalmas) járműtelepet,
  • P+R parkolót,
  • a Megyeri úti végállomáshoz kapcsolódó intermodális csomópont is meg kell terveznie.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.