TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. szeptember 12. 06:50

Hol van Habony Árpád, amikor igazán szükség lenne rá?

300 millió forintot szán a kormány arra, hogy megturnéztassa az országban a Seuso-kincseket, írta meg a Magyar Közlöny hétfői számában olvasható kormánydöntés alapján az MTI. A kincsegyüttes, melyre az "egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete"-ként hivatkozik a határozat, Kaposvárra, Kecskemétre, Miskolcra, Nyíregyházára, Székesfehérvárra és Zalaegerszegre jut el a vándorkiállítás során. Az idei költségvetésből elkerített 300 millióból a turné mellett szükséges restaurálási munkálatokat finanszíroznak, illetve

tároló vitrineket szereznek be.

Mindez azért pikáns, mert a Magyar Nemzet információi szerint épp azért kell százmilliókból turnéra küldeni a kincseket, mert a kormánynak még mindig nem sikerült alkalmas vitrineket beszereznie. A végső kiállítóhelynek szánt Nemzeti Múzeum már tavaly decemberben kiírta a közbeszerzést a szuperbiztos tárolóedényekre, de az elsőre magasnak tartott ár és a bürokratikus nehézségek miatt végül csak az idén novemberben érkezhetnek meg a múzeumba a vitrinek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója megtekintik a frissen visszaszerzett Seuso-kincseket 2017. július 12-én, a parlamentben (MTI)

De ha már muszáj megjáratni sok pénzért a kincseket, akkor a vándorkiállítást elrendelő kormánydöntés arról is rendelkezik, hogy az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai, "konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények" tanulói kísérővel, iskolai, csoportos kiránduláson ingyen vonatozhatnak majd el a turné állomásaira.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.