2007. október 26. 14:29

Az idén eddig 30 436 szja-val kapcsolatos vizsgálatot végzett az adóhatóság (APEH), ebből 9 716-ból lett vagyonosodási vizsgálat, a feltárt adókülönbözet 38 milliárd forint - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Az adóhatóságnak az idén tízezer vagyonosodási vizsgálatot kell elvégeznie, de valószínűleg túlteljesíti a tervet, ugyanis október elején már 13 693 ilyen vizsgálat volt folyamatban.

A vagyonosodási vizsgálatok során mindig magánszemélyeket ellenőriznek, az APEH arra kíváncsi, hogy a célszemély életvitele, megszerzett vagyontárgyai mennyire állnak arányban a bevallott jövedelemmel.

A vizsgálatra elsősorban a jelentős ingó és ingatlanvagyonnal rendelkezők, a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok, a tartósan veszteséges vállalkozások tagjai, továbbá azok az egyéni és társas vállalkozások tulajdonosai számíthatnak, akik személyes közreműködésükre tekintettel több bevallási időszakban csak a minimálbérnek megfelelő jövedelem kivételét igazolták.

Az átlagos vagyonnal rendelkező polgároknak nincs mitől tartaniuk, a vizsgálatokat a legnagyobb vagyont felhalmozóknál kezdi az APEH - hangsúlyozta már többször az adóhatóság elnöke. Akiknek pedig a vagyongyarapodása nincs összhangban a bevallott jövedelemmel, bizton számíthatnak a vizsgálatra. Nem egyszeri idei akcióról van szó, a vagyonosodási vizsgálatok a következő években is folytatódnak - tette világossá október elején Szikora János, az adóhatóság elnöke.

MTI/Menedzsment Fórum