2008. április 8. 15:14

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) - pénzügyi szanálási programja keretében - 403,3 tonna aranyat ad el tartalékaiból, közölte a szervezet Washingtonban.

Az eladásra szánt aranyat - az IMF 3217 tonnás aranytartalékainak 12,5 százalékát - nem egyszerre juttatják piacra, hanem hosszabb időn keresztül értékesítik, hogy ennek ne legyen jelentősebb hatása az aranypiacon. Az igazgatótanácsi elhatározás bejelentés ennek megfelelően nem is okozott mozgást a határidős aranyárban kedden, annál is kevésbé, mert a döntést még jóvá kell hagynia az IMF mind a 185 tagországának.

Az értékesítést összeegyeztetik az európai központi bankok aranyegyezményével, amely évente 500 tonna arany eladását teszi lehetővé. A bevétel egy részéből kormánykötvényeket, majd később vállalati részvényeket is vásárol az IMF, jövedelmét növelendő.

Az IMF vezérigazgatója, Domonique Strauss-Kahn szerint a "bevételi modell reformjával", az aranyeladással, illetve a szanálási programmal szilárd pénzügyi alapra kerül az IMF, amely a következő három évben kiadásait 100 millió dollárral akarja mérsékelni, és személyi állományát is csökkenteni akarja.

Az IMF, amely az 1990-es években még központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében, nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt. Ám az utóbbi években kevesebb válság volt, ezért az IMF bevételt vesztett, és megnőtt a deficitje, írta a Reuters hírügynökség.

MTI/Menedzsment Fórum