2008. április 8. 15:14

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) - pénzügyi szanálási programja keretében - 403,3 tonna aranyat ad el tartalékaiból, közölte a szervezet Washingtonban.

Az eladásra szánt aranyat - az IMF 3217 tonnás aranytartalékainak 12,5 százalékát - nem egyszerre juttatják piacra, hanem hosszabb időn keresztül értékesítik, hogy ennek ne legyen jelentősebb hatása az aranypiacon. Az igazgatótanácsi elhatározás bejelentés ennek megfelelően nem is okozott mozgást a határidős aranyárban kedden, annál is kevésbé, mert a döntést még jóvá kell hagynia az IMF mind a 185 tagországának.

Az értékesítést összeegyeztetik az európai központi bankok aranyegyezményével, amely évente 500 tonna arany eladását teszi lehetővé. A bevétel egy részéből kormánykötvényeket, majd később vállalati részvényeket is vásárol az IMF, jövedelmét növelendő.

Az IMF vezérigazgatója, Domonique Strauss-Kahn szerint a "bevételi modell reformjával", az aranyeladással, illetve a szanálási programmal szilárd pénzügyi alapra kerül az IMF, amely a következő három évben kiadásait 100 millió dollárral akarja mérsékelni, és személyi állományát is csökkenteni akarja.

Az IMF, amely az 1990-es években még központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében, nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt. Ám az utóbbi években kevesebb válság volt, ezért az IMF bevételt vesztett, és megnőtt a deficitje, írta a Reuters hírügynökség.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.