1p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszerek áremelkedése a jelek szerint nem szűrődött át a várt mértékben a magyarországi fogyasztói árakba, és ez lehet az egyik oka az éves inflációs ráta jelentős múlt havi csökkenésének - vélekedtek a 4cast elemzői.

A KSH adatai szerint a múlt hónapban 6 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet a szeptemberben mért 6,6 százalékos tizenkét havi ütem után.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai megjósolták a várható csökkenést, de a legderűlátóbb előrejelzés is 6,1 százalékos éves inflációt valószínűsített októberre.

A 4cast szakértői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a nyári élelmiszer ársokk a korábban gondoltnál "kevésbé markáns" hatást gyakorol a magyarországi fogyasztói árakra. A ház elemzői szerint nem kizárható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) stábja ennek nyomán lefelé módosítja rövid távú inflációs előrejelzését.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!