Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A méltányossági nyugdíjkeret kipótlásáról döntött a kormány - jelentette be Korózs Lajos szociális államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár elmondta: 400 millió forintot biztosít a kormány az egyszeri segélyezésre, 100 millió forintot pedig a méltányossági nyugdíjemelésre. 

Korózs Lajos hozzátette, hogy azért döntött így a kormány, mert egyszeri segélyért az idén az első félévben már többen folyamodtak, mint tavaly egész évben. A méltányossági nyugdíjemelés iránti kérelmek száma pedig a tavalyihoz képest 140 százalékra nőtt. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a méltányossági emelés vagy az egyszeri segély kizárja, hogy a krízisalapból is igényeljenek támogatást a nyugdíjasok.

Az államtitkár a kérelmezők számáról elmondta: 2008-ban 75 ezren igényelték a méltányossági nyugdíj emelését, ebből mintegy 35 ezren részesültek kedvező elbírálásban. Az egy főre jutó emelés átlaga 3190 forint volt. Egyszeri segélyt tavaly 25800-an kérelmeztek, közülük 13200-an meg is kapták. A segélyek összege átlagosan 13 ezer forint volt.

Az elmúlt hónapok nehézségét is jelzi, hogy a 2008-as 75 ezer kérelemhez viszonyítva az idei év első félévében már több mint 60 ezer kérelem érkezett be méltányossági emelésre. "Ez is inspirálta a kormányt", hogy az év második felére egy külön keretet biztosítson a jogos kérelmezők igényeinek kielégítésére - mondta.

Korózs Lajos kifejtette: módosultak a jogosultsági határok is, ugyanis eddig méltányossági emelésre, illetve egyszeri segélyre azok voltak jogosultak, akiknek a nyugdíja nem érte el az 57 ezer forintot. Ezt az összeget 65 ezer forintra emelték. Közölte: egyszeri segély a jövőben akkor jár, ha a közeli hozzátartozójával egy háztartásban élő nyugdíjas havi jövedelme nem haladja meg a 65 000 forintot. Ez a felső határ jelenleg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszerese, azaz 57 ezer forint. Amennyiben a kérelmező nyugdíjas egyedül él, úgy ez a jövedelemhatár 75 ezer forint lesz. A felső határ jelenleg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének két és félszerese, azaz 71250 forint.

Kiért arra: a módosítás az egyszeri segély összegét is emeli, ez a jövőben nem lehet kevesebb 15 ezer forintnál, de nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének másfélszeresét, azaz 42750 forintot. Jelenleg az alsó határ 10 ezer forint, a felső határ az öregségi nyugdíj legkisebb összege, azaz 28500 forint.

Az egyszeri segély összege rendkívül indokolt esetben elérheti az öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát, azaz 85500 forintot. Ez a felső határ jelenleg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszerese, azaz 57 ezer forint.

Korózs Lajos tájékoztatása szerint az igénybevételkor kedvezményezettnek minősül, aki korhatárt elért, öregségi nyugellátásban részesül, valamint a rokkantak, az árvák, a fogyatékkal élők, illetve a tartósan betegek vagy legalább két, árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegyek, továbbá az, akinek nem haladja meg a 28500 forintot a nyugellátása és a rendszeres pénzellátásának együttes havi összege.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.