2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bányabezárásra, valamint a vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére és a vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítésére fordítandó, egyedi állami támogatásokról is döntött a nemzeti fejlesztési miniszter - a keddtől hatályos rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Bányabezárásra 1 milliárd forintot igényelhet idén a Bányavagyonhasznosító Nonprofit Kft. A vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján végzett személyszállításhoz - ebben az évben - a MÁV-START 144 milliárd forintot, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) 10,4 milliárd, az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok a helyközi személyszállítási közszolgáltatásaikhoz 33,5 milliárd forint támogatást kapnak. A vasúti pálya működtetésére járó támogatás pedig a GYSEV-nél 4,9 milliárd, a MÁV-nál 68 milliárd forint lesz ebben az évben.

A közösségi közlekedési szolgáltatóknak - a korábbi költségtérítések elszámolásából adódó elmaradások miatt - további támogatás is jár. Így a MÁV-START 12 milliárd, a GYSEV 71,8 millió, az autóbuszos szolgáltatók pedig 4,5 milliárd forinthoz jutnak. A rendelet kiköti, hogy a költségtérítés igénybevételét előre meghatározott szolgáltatások, továbbá hatékonysági elvárás teljesítéséhez, valamint utólagos elszámolási kötelezettséghez kell kötni.

A MÁV-START és a GYSEV az erre az évre, a személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján járó támogatásából, az egy hónapra eső rész felét automatikusan megkapja, minden hónap első napján. A másik felét a közlekedésért felelős miniszter - jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter - által kiállított és az általa a NAV részére megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján, az adóhatóságtól igényelhetik a cégek.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!