<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Visszatérhet a Graboplast a Budapesti Értéktőzsdére, mivel azt fontolgatja, hogy a Tatabányán megvalósuló 6 milliárd 285 millió forintos beruházásához szükséges pénz egy részét tőzsdén keresztül teremti elő.

Jancsó Péter, a győri székhelyű, padlóburkolatokat gyártó Graboplast elnök-vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: jó esélyt lát arra, hogy a cég újra nyilvános részvénytársasággá alakul és megjelenik a BÉT-en.

A tatabányai beruházáshoz 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a társaság, a hiányzó rész előteremtésére külföldi befektetési, valamint magyar befektetési- és kockázati tőkealappal is tárgyal. Jancsó Péter elmondta: bármelyik lehetőséget is választják, a tőkebevonás 2-3 milliárd forintot tesz majd ki, így ehhez még hosszúlejáratú hitel is társul.

A tatabányai beruházás jövő szeptemberre készül el, a gyárban két új terméket állítanak elő. Az LVT padló fő felhasználási területei a közösségi létesítmények. E terméknek a piaca ötször-tízszer olyan gyorsan bővül, mint a hagyományos PVC burkolatoké. A másik új terméket, a homogén padlót leginkább kórházakban használják.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere azt emelte ki a tájékoztatón, hogy az Új Széchenyi terv keretében elnyert támogatást megelőző tárgyalásokat közösen folytatták, és üdvözölte, hogy a városban legalább 50 új munkahely létesül a beruházás révén.

A Graboplast a múlt évet 16,9 milliárd forintos árbevétellel zárta, ebből 15,5 milliárd volt a 80 országból származott export bevétel. Az üzemi eredménye 1,23 milliárd, míg az adózott eredménye 650 millió forintot tett ki. Alkalmazottainak a száma 550.

MTI