<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A visszaesést a kabinet gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedésekkel ellensúlyozza.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány - hasonlóan az európai országok átlagához -

a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet, jelentette be ma a Pénzügyminisztérium.

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: mfor.hu)Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: mfor.hu)

A közlemény felidézi: bár a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon az EU-átlag alatt maradt, a második negyedévben éves összevetésben 13,6 százalékkal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye, amely elmaradt az előrejelzésektől.

A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.

A gazdasági visszaesést a kormány gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedésekkel ellensúlyozza: a kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot.

A Pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése alapján

a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani.

A PM szerint az új hiányprognózis nem egyedülálló a fejlett országok körében, az uniós országok átlagosan 9 százalék körüli hiánnyal számolnak.

Az Európai Bizottság már 1 százalékponttal nagyobb visszaesést jósol az Európai Unió egészére, mint tette azt tavasszal, a Nemzetközi Valutaalap pedig a fejlett országok esetében 2 százalékponttal látja kedvezőtlenebbnek a helyzetet, mint áprilisban, ismertetik a közleményben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.