TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az előző év novemberében az ipari termelői árak az előző havinál 0,1 százalékkal, míg az egy évvel korábbiaknál 7,1 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2008 novemberében az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkentek, míg a 2007. novemberivel összehasonlítva 10,8 százalékkal emelkedtek, áll a KSH közleményében.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva, 2008 novemberében csökkentek először a 2007 januárja óta tartó folyamatos havi áremelkedések után.
A KSH adatai alapján az ipari exportértékesítés árai 2008 októberéhez viszonyítva 1,1 százalékkal, míg az egy évvel korábbinál 4,4 százalékkal voltak magasabbak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai novemberben 2,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az októberinél. Jelentős árcsökkenés volt megfigyelhető a kőolaj-feldolgozásban (11,0 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártásban (5,5 százalék). Ez a tendencia a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci jegyzésárainak esésével, illetve a vegyi alapanyagok árainak csökkenésével magyarázható.

A belföldi értékesítésben jelentős súlyt képviselő élelmiszeripari árak 0,5 százalékkal mérséklődtek, míg a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás árai novemberben csekély mértékben, 0,5 százalékkal nőttek. Utóbbi emelkedés oka az október 1-jétől érvényesített gázáremelés áthúzódó hatása, valamint az egyes távhőszolgáltatók által november 1-jétől végrehajtott áremelés.

A legnagyobb mértékű, 2,1 százalékos árnövekedés 2008 novemberében ismét a járműgyártás ágazatban következett be; ennek hátterében a közúti gépjárművek belföldi értékesítési árainak 6 százalékos emelkedése áll.

A feldolgozóipar egészében éves összehasonlításban 4,9 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás árai 23,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben 2008. novemberben a fémfeldolgozási termékek árai növekedtek (9,8 százalékkal). A kőolaj-feldolgozásban 7,3, a járműgyártásban 6,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Árcsökkenés a textília, textiláru gyártása (2,7 százalék), és a fafeldolgozás (0,2 százalék) ágazatokban következett be.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2008. novemberben az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű, 13,8 százalékos áremelkedés az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2008 novemberében az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal, 12 havi összehasonlításban 4,4 százalékkal emelkedtek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2,8 százalékkal, a dollárhoz képest 7,8 százalékkal gyengült, a 2007. novemberivel összevetve az euróhoz mérten 4,2 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 20,3 százalékkal értékelődött le.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.