TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szeptemberhez képest 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Októberben az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az év első tíz hónapjában a termelés 5,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havi 1,8 százalékos csökkenéssel szemben a feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrészek gyártási volumene 8,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 1,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,7 százalékkal nőtt. Az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 8,2, a híradástechnikai berendezésé 19,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,0 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakáénál. Ezen belül a legjelentősebb részarányú húsfeldolgozás 0,8 százalékkal csökkent, míg a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 19,6 százalékkal bővült. A korábbi hónapok növekedését folytatva a gépgyártása 14,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Idei legnagyobb növekedését produkálta a vegyipar, 7,3 százalékkal nőtt a kibocsátása, nagyrészt a kivitel felfutásának eredményeként.

Az ipari export volumene 9,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 4,0 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,7 százalékkal nőttek. A vegyipar exportja 17,1, a gumiiparé 14,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit, a gyógyszerkivitel viszont 1,5 százalékkal elmaradt attól.

Az ipar belföldi értékesítése 6,0 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 10,2 százalékkal nagyobb volt tavaly októberhez képest. A gépek, berendezések eladása 11,8, a villamos-berendezéseké 17,8 százalékkal nőtt, a járműipar belföldi értékesítése 2,6 százalékkal emelkedett. A gumiipar belföldi eladásai 24,5, a gyógyszeripar 6,7 százalékkal emelkedtek, a vegyipar belföldi eladásai egész évben elmaradnak az egy évvel korábbiaktól, októberben 22,2 százalékkal csökkentek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,0 százalékkal emelkedett a múlt év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 0,2, az új exportrendelések 21,0 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,0 százalékkal elmaradt a tavaly októberitől.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.