2019. január 22. 15:19

A felcsúti háztartások 13,7 százalékáról van szó, az arány sokkal inkább tekinthető átlagosnak, mint kirívó értéknek.

A téli rezsicsökkentésnek szánt 12 ezer forintos egyszeri juttatást még szűk egy évvel ezelőtt kapta meg a lakosság vezetékes gázt használó, vagy távfűtésre csatlakozott része. Azok viszont, akik tűzifát használnak, kimaradtak ebből a juttatásból, éppen ezért a kormány igyekezett róluk is gondoskodni és háztartásonként, előzetes igénybejelentés alapján nekik is eljuttatni a 12 ezer forintot.

Az érintetteknek tavaly október 15-ig kellett a helyi önkormányzatnál jelezniük a támogatás iránti igényüket, hogy aztán az egyszeri juttatást 2019. december 31-gyel bezárólag valamikor megkapják az önkormányzatoktól.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Felcsút 642 háztartásból 88 jelentkezett az egyszeri támogatásra a helyi önkormányzatnál - derül ki a település honlapján közzétett tájékoztatóból. Vagyis Felcsúton valamivel több mint egymillió forintot fognak szétosztani tűzifa formájában. Ezért az összegért egyébként némileg több mint 3 mázsa fát kaphatnak majd a háztartásonként az érintettek.

A 88 háztartás a 2011-es népszámlálás adatai alapján a helyi háztartások 13,7 százalékát jelenti, ami sokkal inkább tekinthető átlagosnak, mint kirívónak. Igaz, mini-felmérésünk távolról nézve sem mondható reprezentatívnak: random 7 másik kisebb-nagyobb - az igények számát már közzétevő - településsel hasonlítottuk össze a felcsúti arányt.

A legkisebb érintettséget a Pest megyei Diósdon találtuk, itt a 47 igénylő háztartás az összesnek csupán az 1,3 százaléka, ellenben a Győr-Moson-Sopron megyei Győrladamér 526 háztartásából 93-an igényelték az egyszeri támogatást, ami 17,6 százalékos arányt eredményezett. A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban 700 igénylés érkezett az önkormányzathoz, ez a háztartások 10,5 százalékát jelenti. A felcsútival szinte megegyező az érintettség a szintén Fejér megyei Vértesacsán, ahol a 648 háztartásból 87-en kérnék a juttatást - ez 13,4 százalékos érintettséget jelent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.