2019. január 22. 15:19

A felcsúti háztartások 13,7 százalékáról van szó, az arány sokkal inkább tekinthető átlagosnak, mint kirívó értéknek.

A téli rezsicsökkentésnek szánt 12 ezer forintos egyszeri juttatást még szűk egy évvel ezelőtt kapta meg a lakosság vezetékes gázt használó, vagy távfűtésre csatlakozott része. Azok viszont, akik tűzifát használnak, kimaradtak ebből a juttatásból, éppen ezért a kormány igyekezett róluk is gondoskodni és háztartásonként, előzetes igénybejelentés alapján nekik is eljuttatni a 12 ezer forintot.

Az érintetteknek tavaly október 15-ig kellett a helyi önkormányzatnál jelezniük a támogatás iránti igényüket, hogy aztán az egyszeri juttatást 2019. december 31-gyel bezárólag valamikor megkapják az önkormányzatoktól.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Felcsút 642 háztartásból 88 jelentkezett az egyszeri támogatásra a helyi önkormányzatnál - derül ki a település honlapján közzétett tájékoztatóból. Vagyis Felcsúton valamivel több mint egymillió forintot fognak szétosztani tűzifa formájában. Ezért az összegért egyébként némileg több mint 3 mázsa fát kaphatnak majd a háztartásonként az érintettek.

A 88 háztartás a 2011-es népszámlálás adatai alapján a helyi háztartások 13,7 százalékát jelenti, ami sokkal inkább tekinthető átlagosnak, mint kirívónak. Igaz, mini-felmérésünk távolról nézve sem mondható reprezentatívnak: random 7 másik kisebb-nagyobb - az igények számát már közzétevő - településsel hasonlítottuk össze a felcsúti arányt.

A legkisebb érintettséget a Pest megyei Diósdon találtuk, itt a 47 igénylő háztartás az összesnek csupán az 1,3 százaléka, ellenben a Győr-Moson-Sopron megyei Győrladamér 526 háztartásából 93-an igényelték az egyszeri támogatást, ami 17,6 százalékos arányt eredményezett. A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban 700 igénylés érkezett az önkormányzathoz, ez a háztartások 10,5 százalékát jelenti. A felcsútival szinte megegyező az érintettség a szintén Fejér megyei Vértesacsán, ahol a 648 háztartásból 87-en kérnék a juttatást - ez 13,4 százalékos érintettséget jelent.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.