2019. január 22. 15:19

A felcsúti háztartások 13,7 százalékáról van szó, az arány sokkal inkább tekinthető átlagosnak, mint kirívó értéknek.

A téli rezsicsökkentésnek szánt 12 ezer forintos egyszeri juttatást még szűk egy évvel ezelőtt kapta meg a lakosság vezetékes gázt használó, vagy távfűtésre csatlakozott része. Azok viszont, akik tűzifát használnak, kimaradtak ebből a juttatásból, éppen ezért a kormány igyekezett róluk is gondoskodni és háztartásonként, előzetes igénybejelentés alapján nekik is eljuttatni a 12 ezer forintot.

Az érintetteknek tavaly október 15-ig kellett a helyi önkormányzatnál jelezniük a támogatás iránti igényüket, hogy aztán az egyszeri juttatást 2019. december 31-gyel bezárólag valamikor megkapják az önkormányzatoktól.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Felcsút 642 háztartásból 88 jelentkezett az egyszeri támogatásra a helyi önkormányzatnál - derül ki a település honlapján közzétett tájékoztatóból. Vagyis Felcsúton valamivel több mint egymillió forintot fognak szétosztani tűzifa formájában. Ezért az összegért egyébként némileg több mint 3 mázsa fát kaphatnak majd a háztartásonként az érintettek.

A 88 háztartás a 2011-es népszámlálás adatai alapján a helyi háztartások 13,7 százalékát jelenti, ami sokkal inkább tekinthető átlagosnak, mint kirívónak. Igaz, mini-felmérésünk távolról nézve sem mondható reprezentatívnak: random 7 másik kisebb-nagyobb - az igények számát már közzétevő - településsel hasonlítottuk össze a felcsúti arányt.

A legkisebb érintettséget a Pest megyei Diósdon találtuk, itt a 47 igénylő háztartás az összesnek csupán az 1,3 százaléka, ellenben a Győr-Moson-Sopron megyei Győrladamér 526 háztartásából 93-an igényelték az egyszeri támogatást, ami 17,6 százalékos arányt eredményezett. A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban 700 igénylés érkezett az önkormányzathoz, ez a háztartások 10,5 százalékát jelenti. A felcsútival szinte megegyező az érintettség a szintén Fejér megyei Vértesacsán, ahol a 648 háztartásból 87-en kérnék a juttatást - ez 13,4 százalékos érintettséget jelent.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!