TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az APEH 2009. évre vonatkozó újításai között szerepel az egyszerűsített adóbevallás bevezetése, az elektronikus szolgáltatások bővítése, valamint az adóhivatal Contact Centerének fejlesztése. Ennek köszönhetően számos, adózással kapcsolatos ügyet telefonon keresztül intézhetünk a jövőben. Az APEH hétfői évértékelőjén azt is megtudhattuk, hogy tavaly a beszedett adójellegű bevételek meghaladták a 8800 milliárd forintot, ami az államháztartás adójellegű bevételeinek 82 százaléka.

(Mfor-montázs)

A 2009-ben életbe lépő jelentősebb jogszabályváltozásokkal kapcsolatban elmondható, hogy szigorították az adóbírság alkalmazását (75 százalékra emelkedett a bírság felső határa a korábbi 50-ről), kibővítették a mulasztási bírság alkalmazási körét, és új eseteit vezették be az adószám felfüggesztésének is, mondta el Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese. Az elektronikus árverést ingatlanokra is kiterjesztik, míg a számlatartási kötelezettséget a beszerzésről kapott bizonylatok vonatkozásában kiterjesztették az EVA-alanyokra is.

Jön a könnyebb bevallás

A bevallások egyszerűsítésével kapcsolatban Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnök-helyettese hangsúlyozta: az állami adóhatósághoz előterjesztett költségvetési támogatás, adó-visszaigénylés, valamint adó-visszatérítés igénylése esetén az adózónak a más (vám- és önkormányzati) hatóság felé fennálló köztartozásáról nem kell nyilatkozni.

A bevallás benyújtásával egyenértékű továbbá, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon nyilatkozik arról, hogy a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett. A „nulla” értékadatot tartalmazó nyilatkozat a 2009. január 1-jével kezdődő bevallási időszakokra alkalmazható.

Az ÁFA-bevallásokat illetően a 2009. évi adómegállapítási időszakok bevallása, önellenőrzése pótlása esetén a 0965. számú nyomtatványt kell használni, egészen a 2009. évi egyes adómegallapítási időszakok elévüléséig, azaz 2009-ben és a további években is. A megfelelő bevallásjelleg megjelölése mellett ugyanazon a bevalláson, ugyanazon a számon történik az alapbevallás, az önellenőrzés és a pótlás is.

Az egyszerűsített bevallásokról 2009. február 16-ig nyilatkozhat az adózó, majd - igenlő válasza esetén - az APEH április 30-ig küldi meg az ajánlatot részére. Az adóbevallások beküldésének határideje ebben az esetben is május 20. Ha valaki netán elvesztené a január 31-ig kiküldött egységcsomagot, az internetről is le tudja tölteni, emellett a hivatal irodáiban is beszerezhetők, hívta fel a figyelmet Mogyorósiné Gábor Hajnalka.

Az adózók első alkalommal 2009. január 31-ig jelentkezhetnek a köztartozásmentes adózói adatbázisba, ezt egyénileg kell kérniük. Az adóhivatal a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10. napjáig veszi fel az adózót az adatbázisba. Először 2009. február 10-én érhető el az adatbázis, amelynek adatait minden hónap tizedik napjáig frissítik. Az adatbázishoz bárki hozzáférhet.

Elégedett az APEH elnöke 

Ami az APEH bevételeit illeti, 2008-ban 8818 milliárd forintra rúgott a beszedett adójellegű bevétel, ami az államháztartás adójellegű bevételinek 82 százaléka, és 636 milliárd forinttal több az előző évinél. „Összességében elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, csupán a társasági adó bevétel maradt el kicsit a várttól” – válaszolta az mfor.hu kérdésére Szikora János, az APEH elnöke.

Önkormányzati illetékekből 67 314 millió forinttal lett gazdagabb az APEH, míg egy évvel korábban 58 529 milliót tett ki ugyanez az összeg. Az adóalanyok legfőbb csoportját az adószámos magánszemélyek tették ki az elmúlt évben is (596 ezer 774 fő), őket követték az egyéni vállalkozók (388 ezer 848 fő).

A hátralékok összege - az egy évvel korábbi 1338 milliárd forint után - 1632 milliárd forint volt a tavalyi évben, mondta el Szikora János APEH-elnök.

Az APEH 2008. évi ellenőrzéseivel kapcsolatban Varga Lászlóné elnökhelyettes hozzátette, hogy noha 2007-ben csökkentették az ellenőrzések számát, 2008-ban már több mint 50 ezerrel több, összesen 317 390 ezer vizsgálatot indítottak. A közel 43 ezer, újonnan alakult gazdasági társaságra összesen 24,5 millió forintos mulasztási bírságot szabtak ki, míg 760 esetben került sor az adószám felfüggesztésére. Az ellenőrzések a vállalkozások húsz százalékát érintették, és nyolcezer esetben ért az adóhivatal a végükre az elmúlt évben.

A jövedelem-minimum alatt lévő vállalkozások jelentős része, 80 százaléka bizonyítani tudta az elszámolt árbevételük és költségeik valódiságát, ezért nem volt szükség ellenőrzésükre.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.